Utorak, 27 veljače, 2024

U Jadranskom moru završio toksični otpad iz Srbije koji izaziva leukemiju?

Preporučeno

Naime, prije 7 dana srbijanski portal Kurir objavio je priču o navodnom krijumčarenju opasnog otpada. Prema informacijama iz Kurira, do sada je iz Srbije, unatrag godinu i pol, izvezeno 2 hiljade tona toksičnog otpada koji izaziva leukemiju. Pošiljke su, piše Kurir, bile upućene put luke Rijeka, Constantze u Rumuniji i Soluna u Grčkoj te dalje prema Kini.

No, sumnja se, kako je pisao portal, da otpad nije stigao u Kinu jer je transport do Kine vrlo skup, već da je dio opasnog otpada završio u Jadranskom moru.

Upravo se čita:  Policiji predao arsenal oružja: Donio puške, bombe, mine, kapsile i 1.734 metka

Iz Ministarstva zaštite okoliša, kako prenosi Novi list, stigla je potvrda je srbijansko Ministarstvo zaštite okoliša pokrenulo istragu o slučaju, u koju se uključilo i naše Ministarstvo.

Navode kako će inspekcija zaštite okoliša, u saradnji sa Carinom RH i nadležnim tijelima u RH, takođe preduzeti odgovarajuće korake. Ministar Mihael Zmajlović potvrdio je kako je istraga u toku.

Upravo se čita:  Ona je najmlađi doktor pravnih nauka, Mis turizma Evrope, odbojkaški sudija, poliglota... Upoznajte Saru Mitić, djevojku za primjer!
Foto: Ilustracija

‘U saradnji s carinom te inspekcijskim službama susjedne države te indicije se provjeravaju i poduzet ćemo sve kako bi se otklonile sumnje da je otpad završio u Hrvatskoj’, rekao je Zmajlović.

‘Ne postoje saznanja gdje je završio taj otpad i je li uopšte završio u Hrvatskoj. Inspekcija je na terenu i utvrđuje činjenice. Ukoliko se utvrdi da je otpad završio u Hrvatskoj tek tada će trebati utvrditi gdje je on završio. Prvo treba utvrditi je li ušao u Hrvatsku, ako jest je li se radilo o provozu, dakle je li otišao u neku drugu zemlju ili ako je završio u Hrvatskoj gdje bi mogao biti’, istaknuo je Zmajlović.

Upravo se čita:  Dosjetljivi krijumčar pao na granici: Od droge napravio kolače, bočice sa sapunicom za balončiće sakrio u čarapu!

(24sata.hr)

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Akcija FUP-a u Sarajevu: Uhapšene dvije osobe, zaplijenjeni kokain i oružje

Policijski službenici Federalne uprave policije su poduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti u predmetu „Izvor 2“, pod nadzorom...

Još vijesti za vas