Nedjelja, 14 srpnja, 2024

U Jadranu se pojavile morske otrovnice: Susret s njima krije opasnost

Preporučeno

Pored rakova i riba u Jadran je dospjelo i mnoštvo drugih organizama, a značajnije su zelene alge iz roda Caulerpa, tzv. tumor Mediterana.

U crnogorskom dijelu Jadrana sve više je invazivnih vrsta koje štete ekosustavu, ali su i opasnost za ljude, ribare ili kupače.

Nijedna ne napada čovjeka, međutim neke imaju u svojim bodljama toksine i u susretu sa njima treba biti oprezan.

Dr Ilija Ćetković, suradnik u istraživanju u Laboratoriji za ihtiologiju i morsko ribarstvo Instituta za biologiju mora iz Kotora, za kaže da je posljednjih nekoliko godina primijećen veliki broj invazivnih vrsta riba i rakova, koji mijenjaju sliku podvodnog svijeta, te da su sve te vrste zabilježene i u vodama drugih jadranskih zemalja. On ističe da najveći broj invazivnih vrsta ulazi u Mediteran, pa zatim i u Jadransko more, kroz Sueski kanal.

Upravo se čita:  Vulin u novom izdanju: Vučić je zapravo anđeo mira, a Wesley Clark je glavni krivac za sve

“Ove vrste vode poreklo iz Indijskog oceana i Crvenog mora, a ovaj fenomen se naziva Lesepsijska migracija i dobio je ime po francuskom diplomatu koji je sudjelovao u izgradnji ovog kanala. Neke vrste dospiju u Jadran i putem drugih izvora, kakve su recimo balastne vode brodova, koje se ispuštaju Jadran, a potječu iz nekog drugog dijela svijeta”, objašnjava Ćetković, prenosi RTCG.

Ćetković navodi da je od relativno nedavno uočena riba lav, koja ima otrovne bodlje kojima se brani od predatora, prenosi Poslovni dnevnik.

“I sama je predatorska vrsta i predstavlja opasnost za veliki broj prirodnih stanovnika Jadrana. U slučaju ulova, prilikom rukovanja ovom vrstom, treba poduzeti mjere kako ne bi došlo do uboda”, kaže Ćetković.

Upravo se čita:  Muškarac umro od uboda stršljena na kućnom pragu, nije stigao pozvati hitnu

Dodaje da su tu i vrste čiji organi posjeduju otrov tetrodotoksin, neurotoksin opasan po čovjeka. Ove ribe se ne smiju koristiti u ishrani ljudi, a treba izbjeći i bilo kakav dodir ili obradu ribe, jer se tako može potencijalno doći u kontakt sa otrovom.

Ako se dođe u kontakt sa ribom lav, onda mjesto uboda treba brzo istisnuti koliko se može i nikako ne stavljati led, nego nešto vrelo, uroniti mjesto uboda u vrelu vodu, jer je njen otrov termolabilan, što znači da se na oko 70 stupnjeva degradira i tako se smanjuje njegovo djelovanje, ističu stručnjaci.

Upravo se čita:  Slučajno ili ne? Neobična situacija na javnom servisu Srbije: "Danas je obilježena godišnjica genocida u Srebrenici"

Ćetković naglašava da većina tih vrsta se još uvijek susreće relativno rijetko u ovom području, nalazi se sporadično i nema pravila, gdje se i kada mogu sresti. Jedan od upečatljivih invazivnih organizama u Jadranu je i plavi rak (Callinectes sapidus) koji nanosi velike štete ribarima uništavajući im ulove i ribolovne alate.

Pored rakova i riba u Jadran je dospjelo i mnoštvo drugih organizama, a značajnije su zelene alge iz roda Caulerpa, tzv. tumor Mediterana.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Oglasio se predsjedavajući Predsjedništva BiH nakon pokušaja ubistva Trumpa: Ovaj čin je apsolutno neprihvatljiv, osuđujem ga

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović osudio je pokušaj atentata na bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i predsjedničkog kandidata...

Još vijesti za vas