Srijeda, 24 travnja, 2024

U lazanjama s govedinom skoro 100 posto konjsko meso

Preporučeno

Američki maloprodajni lanci hrane moraju da provedu testove na sve proizvode od govedine nakon što je utvrđeno da je meso u lazanjama Findus iz Velike Britanije skoro 100 posto konjsko, kao i da sadrži određene lijekove koji se daju životinjama.

lazanjeAgencija za standard hrane (FSA), koja je naredila da se obave testovi, saopštila je da su veliki izgledi da je riječ o krivičnom djelu.

U saopštenju se navodi da nema opasnosti po zdravlje, ali da je situacija, ipak, užasna. Findus se izvinio potrošačima i povukao ovaj proizvod iz prodaje.

Izvršna direktorica FSA Catherine Brown rekla je BBC-u da postoje dva teška slučaja neispravnih namirnica, odnosno prisustvo konjskog mesa i specifičnih lijekova i da je vjerovatno riječ o krivičnom djelu.

“Zahtijevamo da svi maloprodajni lanci provedu testove na svim proizvodima od govedine, kao što su goveđi burgeri, ćufte i lazanje i da rezultate daju na uvid FSA”, rekla je Brown.

FSA je naložila Findusu da testira i zaražene lazanje zbog prisustva veterinarskog lijeka fenilbutazona.

“Životinje koje su liječene ovim lijekom ne smiju da uđu u lanac hrane, jer ovaj lijek može da predstavlja opasnost po ljudsko zdravlje”, navodi se u saopštenju.

Findus je povukao svoje lazanje u pakovanjima od 320, 360 i 500 grama.

FSA je saopštila da je Findus testirao 18 svojih proizvoda lazanja i utvrđeno je da je 11 proizvoda sadržavalo između 60 i 100 posto konjskog mesa.

Findus je posljednja kompanija koja se našla u ovoj situaciji u vezi sa mesnim proizvodima, a sa sličnim problemom suočile su se i kompanije u Velikoj Britaniji, Irskoj, Poljskoj i Francuskoj.

Nedavno je britanski Burger King priznao, poslije dugog negiranja, da britanskim kupcima prodaje pljeskavice i hamburgere sa dodatkom konjskog mesa.

Ovo priznanje je došlo tek pošto je list Guardian istražio slučaj, jer je Burger King uporno tvrdio da garantuje za deklaracije na svojim proizvodima i uslugama.

Problem je u tome što je kompanija tvrdila da prodaje isključivo proizvode od goveđeg mesa, i to od onog koji je višestruko provjeren i certifikovan.

(Srna)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sretan kraj potrage: Pronađena Tijana koja je nestala u martu

Tijana Simić koja je 13. marta nestala na Karaburmi pronađena je, što je potvrdila njena sestra na društvenim mrežama....

Još vijesti za vas