Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

U Međugorju 490.000 gostiju, a nijedno prijavljeno noćenje!?

Preporučeno

Turističke zajednice, međunarodne organizacije koje pružaju podršku razvoju turizma u BiH, Svjetska turistička organizacija (WTO) koja je BiH promovila kao turističku destinaciju u usponu, procjenjuju i i ističu da je broj prijavljenih i registriranih turista i noćenja u BiH maksimalno od 30 do 40 posto od stvarnog broja turista i noćenja koje ostvare, što znači da je oko 60 posto turizma u tzv. sivoj zoni.

U Federaciji BiH u prošloj godini ostvareno je 998.199 registriranih noćenja gostiju. Ukupan prihod Turističke zajednice Federacije BiH u 2012. bio je 1.616.280 KM, međutim, od toga je prihod od boravišne takse bio samo 181.419 KM, što nije ni 35 posto od ukupnog broja noćenja ukoliko se uzme u obzir da je ostvareno gotovo milion registriranih noćenja.

Turistička boravišna taksa raspoređuje se tako da 20 posto ide Turističkoj zajednici FBiH, a 80 posto turističkoj zajednici kantona u kojem je ostvareno noćenje.

Na ostvareni skoro milion noćenja u prošloj godini i turističku taksu od dvije KM, odnosno očekivani prihod od dva miliona KM, Turistička zajednica FBiH je trebalo minimalno da naplati od boravišne takse 400.000 KM.

Navedeni podaci se, kako ističe glasnogovornica Turističke zajednice FBiH Asija Hadžiefendić- Mešić u razgovoru za Fenu, odnose samo na registrirani broj gostiju i noćenja i navedeni podaci jasno pokazuju da se radi o prijavljenim gostima i noćenjima za koje je naplaćena boravišna taksa, ali koja nije isplaćena onima kojima po zakonu i pripada -turističkim zajednicama.

Međugorje (Foto: Arhiv)
Međugorje (Foto: Arhiv)

U Kantonu Sarajevo je naplata boravišne takse po osnovu registriranih noćenja oko 55 posto, dok je na nivou FBiH oko 35 posto.

Nadalje, od ukupnog broja registriranih gostiju i noćenja, ostaje nenaplaćeno gotovo 50 posto sredstava po osnovu boravišne takse, a prije svega zbog nedovoljnog angažmana nadležnih organa koji treba da provode nadzor i kontrolu.

U prošloj godini ubjedljivo najviše noćenja je ostvareno na području Kantona Sarajevo, 512.434, a zatim slijedi Hercegovačko-neretvanski sa registrovanim 260.291 noćenjem, što odmah, ističe glasnogovornica TZ FBiH, izaziva sumnju jer su na prostoru tog kantona kao atraktivne destinacije i Mostar i Međugorje i Neum.

Također podsjeća, da je procjena Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona da je prošle godine u Međugorju boravilo 490.000 gostiju i da je ostvareno 1.455.000 noćenja, s time da Turističkoj zajednici tog kantona nije prijavljeno nijedno noćenje.

Prema posljednjim podacima, i dalje se pokazuje tendencija pada prihoda i pored porasta broja turista u FBiH u prvih šest mjeseci za oko 13,9 posto, jer je Turistička zajednica FBiH u tom razdoblju po osnovu boravišne takse naplatila 85.822 KM, što je manje nego za isto razdoblje prošle godine.

Poseban problem u naplati prihoda, koji po zakonu pripadaju turističkim zajednicama, jeste članarina, koju su dužni plaćati privredni subjekti koji imaju direktne ili indirektne koristi od razvoja turizma – svi poslovni subjekti iz oblasti pružanja usluga.

Turističku članarinu privredni subjekti iz tih oblasti plaćaju u iznosu od 80 posto direktno turističkim zajednicama kantona, a 20 posto Turističkoj zajednici FBiH.

-Nerijetko se dešava da taj subjekt uplati 80 posto članarine turističkoj zajednici kantona, a TZ FBiH 20 posto ne uplati nikad – navodi Hadžiefendić- Mešić.

Ona također podsjeća da je do 2003. godine iznos članarine bio 0,2 posto od ukupnog prihod poslovnih subjekata, 2003. smanjen je na 0,1 posto, a 2009. na 0,05 posto.

-To praktično znači da od 2009. do 2012. TZFBiH ima prihod manji za 1,06 miliona KM upravo zbog izmjene uredbe, financijske nediscipline i nedosljednog i neselektivnog provođenja zakona – tvrdi glasnogovornica TZFBiH.

Za poboljšanje rada turističkih zajednica na području Federacije BiH, kao i uvođenja više reda u turističkim zajednicama, boljoj i kvalitetnijoj promociji turizma, poboljšanju turističke ponude, smanjenje rada na crno, te povećanje naplate prihoda od članarina i boravišne takse, nužno je pojačati nadzor nad subjektima koji pružaju usluge smještaja kako bi se urednije uplaćivala boravišna taksa, zaključak je iz Informacije Federalnog ministarstva okoliša i turizma koju je prošle sedmice usvojila federalna Vlada

Glasnogovornica TZFBiH ističe da Federalna uprava za inspekcijske poslove, kantonalni organ nadležan za inspekcijske poslove i Porezna uprava FBiH, svako u okviru svojih nadležnosti, trebaju pojačati nazdor nad prijavom boravka gostiju, naplatom i uplatom boravišne takse i raspoređivanju sredstava od boravišne takse.

Kao jedno od mogućih rješenja iz Turističke zajednice FBiH, su resornom Federalnom ministarstvu okoliša i turizma uputili inicijativu da se razradi zakonska regulativa u vezi sa uvođenjem elektronske prijave i boravka turista i gostiju u FBiH.

Izvor: Fena

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas