Utorak, 23 srpnja, 2024

U Njemačkoj od danas nova pravila za radnike koji dolaze iz Bosne i Hercegovine

Preporučeno

Prema ovom pravilu, radnici iz Bosne i Hercegovine, ali i Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova mogu znatno lakše da odu na neodređeno vrijeme u Njemačku

U Njemačkoj su danas stupila na snagu nova pravila u vezi sa vizama za kvalifikovane radnike iz zemalja izvan Evropske unije, koja omogućavaju ulazak u tu zemlju i traženje posla do godinu dana, uz uslov da su ispunjeni određeni kriterijumi.

Još jedan element pravila koja će stupiti na snagu od danas u Njemačkoj je proširenje regulative za državljane zemalja Zapadnog Balkana, saopštilo je njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Upravo se čita:  Nisu ni 24 sata prošla: Gradonačelnica Karić odlučila da ukloni "turističku atrakciju" sa Baščaršije

Prema ovom pravilu, radnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova mogu znatno lakše da odu na neodređeno vrijeme u Njemačku, i to do 50.000 njih godišnje, što je duplo više nego do sada, navedeno je na sajtu Ministarstva.

Nova pravila, poznata kao “karta šanse” za traženje posla, važe za one sa najmanje dvije godine stručne obuke ili univerzitetskom diplomom priznatom u zemlji u kojoj je kvalifikacija stečena.

Upravo se čita:  Plaćanje poreza na prazne nekretnine moglo bi od naredne godine početi i u BiH

Također je potrebno poznavanje njemačkog ili engleskog jezika.

Kada se karta odobri, podnosilac zahtjeva može da uđe u Njemačku i traži posao do godinu dana, što znači da više ne mora da podnosi ugovor sa njemačkom kompanijom pre nego što mu bude dozvoljeno da uđe u Njemačku da radi.

Kako je navedeno, nova pravila su uvedena sa ciljem da se smanji birokratija i skrate procedure, a dio su sveobuhvatnog zakona koji ima za cilj da riješi nedostatak kvalifikovane radne snage u Njemačkoj.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Život na kredit: Banke od građana potražuju oko 12 milijardi maraka

Bosanci i Hercegovci bankama su dužni oko 12 milijardi maraka. Značajna cifra koju dugujemo bankama, odnosi se i na...

Još vijesti za vas