Nedjelja, 21 travnja, 2024

U Novom Sadu rođena beba ovisna o heroinu

Preporučeno

Beba rođena sa znakovima narkomanske krize zbrinuta je u Institutu za zdravstvenu zaštitu djece i omladine Vojvodine, piše Blic.

bebe-inkubator
Foto: Blic

Beba je upućena na terapiju odvikavanja od droge odmah po rođenju, zbog teške kliničke slike. Prema pisanju Blica, ova beba nije usamljen slučaj, jer je prošle godine bilo pet ovakvih beba u Novom Sadu.

Upravo se čita:  Poznata srbijanska voditeljica pronađena mrtva

Novorođenčad zapadaju u apstinencijalnu krizu jer njihove majke koriste narkotike tokom trudnoće.

“Beba u apstinencijalnoj krizi ima grčeve, veoma je razdražljiva i neprestano plače. Ima poremećaje u ishrani, otežano sisa, kratko spava i budi se nepunih sat nakon ishrane, otežano diše, učestalo se znoji i ima povišenu temperaturu”, kaže liječnica Nataša Stašuk, pedijatrica iz Kliničkog centra Vojvodine. Ako je porodilja posljednju dozu droge uzela u posljednjih sedam dana pred porođaj, kaže Stašuk, onda će simptomi apstinencijalne krize biti izraženiji, a prenosi pomenuti portal

Upravo se čita:  Drastična promjena vremena: U Zagrebu za 24 sata temperatura pala za 20 stepeni, u Zagorju snijeg

Ona kaže da se u tim slučajevima beba podvrgava liječenju tabletama. Bebe koje se liječe od krize budu otpuštene iz porodilišta 72 sata poslije uzimanja posljednje doze lijeka.

(Bh-index)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

SDS otpustio 37 radnika, na izbore bi mogao pod imenom SDS Volja naroda

Srpska demokratska stranka održava sjednicu Glavnog odbora u Doboju, nakon koje će biti i zvanično poznato na koji način,...

Još vijesti za vas