Subota, 10 lipnja, 2023

U Novom Sadu rođena beba ovisna o heroinu

Nemojte propustiti

Beba rođena sa znakovima narkomanske krize zbrinuta je u Institutu za zdravstvenu zaštitu djece i omladine Vojvodine, piše Blic.

bebe-inkubator
Foto: Blic

Beba je upućena na terapiju odvikavanja od droge odmah po rođenju, zbog teške kliničke slike. Prema pisanju Blica, ova beba nije usamljen slučaj, jer je prošle godine bilo pet ovakvih beba u Novom Sadu.

Upravo se čita:  Još jedna tragedija potresla region: Učenik se objesio jer nije mogao da popravi jedinicu?

Novorođenčad zapadaju u apstinencijalnu krizu jer njihove majke koriste narkotike tokom trudnoće.

“Beba u apstinencijalnoj krizi ima grčeve, veoma je razdražljiva i neprestano plače. Ima poremećaje u ishrani, otežano sisa, kratko spava i budi se nepunih sat nakon ishrane, otežano diše, učestalo se znoji i ima povišenu temperaturu”, kaže liječnica Nataša Stašuk, pedijatrica iz Kliničkog centra Vojvodine. Ako je porodilja posljednju dozu droge uzela u posljednjih sedam dana pred porođaj, kaže Stašuk, onda će simptomi apstinencijalne krize biti izraženiji, a prenosi pomenuti portal

Upravo se čita:  Velika tragedija potresla region: Ovo su dvije sestre koje su izgubile život u saobraćajnoj nesreći

Ona kaže da se u tim slučajevima beba podvrgava liječenju tabletama. Bebe koje se liječe od krize budu otpuštene iz porodilišta 72 sata poslije uzimanja posljednje doze lijeka.

(Bh-index)

Pročitajte još

Izdvajamo

Novi trošak za Bosance i Hercegovce: Evo koliko će se plaćati ulaz u EU i Veliku Britaniju

Ovaj potez posebno pogađa građane Bosne i Hercegovine, imajući u vidu da je Hrvatska, članica EU, još uvijek najpopularnija...

Možda vas zanima i ovo