Srijeda, 28 veljače, 2024

U Parlamentu BiH upućena inicijativa za smjenu ministra odbrane Zukana Heleza: Tvrde da je uznemirio javnost

Preporučeno

– Ovakve i slične izjave opasne su i neprikladne za ministra koji pripada resoru nadležnom za Oružane snage u BiH, te stvaraju opravdani strah i uznemirenost kod građana koji se još nisu oporavili ni od sukoba iz devedesetih godina prošlog vijeka – ukazali su iz Kluba poslanika SNSD-a i Srpskog kluba.

Klub poslanika SNSD-a i Srpski klub u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputio je danas inicijativu za smjenu ministra odbrane BiH Zukana Heleza.

U Inicijativi za rekonstrukciju Vijeća ministara smjenom Heleza navodi se da je za vrlo kratak period od kada je imenovan na mjesto ministra, odnosno od 25. januara, svojim izjava i postupcima učinio niz štetnih radnji koje su imale i imaju negativan uticaj kako za resorno ministarstvo kojem pripada, tako i za Vijeće ministara.

– Od trenutka imenovanja, izjave koje je davao i daje u svojstvu ministra odbrane izazivale su i nastavljaju da izazivaju u javnosti neopravdanu i nepotrebnu paniku i strah, kako kod građana tako i kod akademske i stručne javnosti, ističe se u Inicijativi.

Upravo se čita:  Novi zemljotres u BiH: Poznati prvi detalji

Posljednja u nizu izjava kojom je Helez izazvao uznemirenost kod javnosti, te širenje dezinformacija, ukazali su parlamentarci iz Republike Srpske, jeste izjava da se na teritoriji Republike Srpske nalaze paravojne formacije koje se obučavaju, te da u njima učestvuju i ljudi iz Rusije.

Upozoreno je da ovakva izjava ima za cilj isključivo širenje dezinformacija, rusofobije, te stavljanje mrlje na institucije Repbulike Srpske, prije svega Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

S obzirom na to da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet u vezi sa ovim navodima, te navelo da će u okviru predmeta ministar biti pozvan da da iskaz i prezentuje sve informacije, dokaze i činjenice kojima raspolaže, postoji mogućnost da će ministar biti ponovo osuđen za krivično djelo davanje lažnog iskaza, s obzirom na to da je i ranije bio spreman na izvršenje tog krivičnog djela.

Upravo se čita:  Najavljene oluje i obilne padavine: Stiže promjena vremena, od "prave zime" nema ništa

U jednoj od izjava koju je objavio na društvenoj mreži Facebook poručio je, između ostalog, da “kao ministar odbrane ima plan B”, očigledno aludirajući na oružani sukob, odnosno rješavanje određenih državnih problema vojnim putem.

– Ovakve i slične izjave opasne su i neprikladne za ministra koji pripada resoru nadležnom za Oružane snage u BiH, te stvaraju opravdani strah i uznemirenost kod građana koji se još nisu oporavili ni od sukoba iz devedesetih godina prošlog vijeka – ukazali su iz Kluba poslanika SNSD-a i Srpskog kluba.

Upravo se čita:  Povećale se novčane doznake iz u BiH iz inostranstva: "Tri su ključna faktora"

Takođe, ističu, ovakvim izjavama potkopavaju se odredbe Dejtonskog sporazuma čiji je osnovni cilj donošenja bio postizanje i održavanje mira i stabilnosti između tri konstitutivna naroda i ostalih, te sprečavanje eventualnih novih sukoba.

– Јedna od izjava ministra Heleza kojom je, osim narušavanja ugleda Ministarstva, pokušao da naruši i odnose dvije zemlje, jeste izjava koja se odnosila na to da on “raspolaže tajnim obavještajnim podacima da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić okreće leđa predsjedniku Republike Srpske, navodi se.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Prelazak na ljetno računanje vremena i duži dan: Evo kad se pomiču kazaljke na satu

Prelazak na ljetno računanje vremena dogodit će se krajem marta. U noći sa subote, 30. marta, na nedjelju, 31....

Još vijesti za vas