Utorak, 18 lipnja, 2024

U poljoprivrednim zadrugama u RS-u posao za 30 stručnjaka

Preporučeno

Minimalno 30 visokoobrazovanih kadrova dobit će posao u poljoprivrednim zadrugama, a Vlada Republike Srpske (RS) je na današnjoj sjednici odlučila da će finansirati njihove netoplaće u trajanju od godinu dana.

Ilustracija
Ilustracija

Sredstva za zapošljavanje novog stručnog kadra u poljoprivrednim zadrugama bit će osigurana u okviru Projetka zapošljavanja u poljoprivredi RS-a u ovoj godini.

Vlada RS-a je prihvatila i informaciju o potrebi nabavke 3.000 grla kvalitetno priplodnih steonih junica za potrebe registrovanih poljoprivrednih proizvođača s područja tog bh.entiteta.

– Nabavkom i distribucijom kvalitetno priplodnih steonih junica u RS, odnosno nabavkom genetski superiornih goveda, povećala bi se proizvodnja za minimalno 18 miliona litara mlijeka godišnje, mesa od 1.500 teladi za tov, čime bi se smanjile potrebe za uvozom tovnog materijala – stoji u saopćenju iz Vlade RS-a.

Usvojena je i informacija o žetvi strnih žita i prijedlogu stimulacije za otkup merkantilne pšenice ovogodišnjeg roda.

Zaduženo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da preko Agencije za agrarana plaćanja osigura sredstva i da u Pravilniku o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela uvrsti novu mjeru, kojom se propisuju uslovi stimulacije za proizvedenu i prodanu merkantilnu pšenicu standardnog kvaliteta roda 2013. godine, u iznosu od 0,04 KM po kilogramu.

Vlada RS-a će za realizaciju ove dodatne mjere osigurati oko 1.200.000 KM.

(Fena)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Nove američke sankcije: Na crnoj listi sedam kompanija povezanih s porodicom Dodik

Američko ministarstvo finansija (OFAC) objavilo je nove sankcije osobama i firmama iz Bosne i Hercegovine. Kako je saopćeno iz Ministarstva...

Još vijesti za vas