Četvrtak, 8 lipnja, 2023

U ponedjeljak će se znati rang-liste za direktora DKPT-a i zamjenika direktora Granične policije BiH

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Zanimljivo će biti i sa izborom zamjenika direktora GP BiH. Za tu poziciju ponovo su se prijavili Fahrudin Halač i Amra Aljić.

U ponedjeljak 22. maja bit će održane dvije sjednice Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Na prvoj koja počinje u 10 sati bit će obavljeni intervjui sa prijavljenim kandidatima za dvije upražnjene pozicije direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i zamjenika direktora Granične policije BiH.

Isti dan bit će održana nova sjednica Nezavisnog odbora na kojoj će se utvrditi rang-liste kandidata i koja će biti upućena ministru sigurnosti BiH Nenadu Nešiću.

Upravo se čita:  Podignuta optužnica protiv troje ljekara zbog smrti djevojčice Džene Gadžun

Podsjećamo, novo Vijeće ministara BiH u februaru je imenovalo sve srpske i hrvatske kadrove sa ranije rang-liste, dok je naloženo da se ponovi konkurs za dvije bošnjačke pozicije.

Za ove dvije pozicije prijavilo se deset kandidata, dok su se još dva kandidata prijavila samo za poziciju direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Između ostalih konkurirali su Enes Karić, Mustafa Selmanović između kojih će se voditi ‘najveća bitka’ ko će sjesti na poziciju direktora DKPT-a. Karić je dugogodišnji uposlenik SIPA-e, a Selmanović Federalne uprave policije.

Upravo se čita:  FHMZ objavio veliku prognozu: Konačno se spominju i vreli dani, biće ih veliki broj!

No, kako je Patria ranije objavila aktuelni zamjenik direktora DKPT-a Đuro Knežević pribojava se dolaska Enesa Karića pa su već počela lobiranja da se Karić izbjegne. Osim Kneževića drugi zamjenik u DKPT-u je Goran Amidžić. DKPT-om još uvijek rukovodi Mirsad Vilić koji će nakon imenovanja novog direktora u penziju.

Zanimljivo će biti i sa izborom zamjenika direktora GP BiH. Za tu poziciju ponovo su se prijavili Fahrudin Halač i Amra Aljić.

Upravo se čita:  Zovko za BHRT: Zbog Dodika trpi BiH, cijela zemlja se doživljava kroz figuru jednog čovjeka

Inače, raspodjela pozicija u sigurnosnim agencijama izgleda ovako: Na čelu SIPA-e je Darko Ćulum čiji mandat je počeo 2020. godine, zamjenik je Zoran Galić, direktor GP BiH je Mirko Kuprešaković, dok su dva zamjenika u DKPT-u Đuro Knežević i Goran Amidžić.

Pročitajte još

Izdvajamo

Podignuta optužnica protiv troje ljekara zbog smrti djevojčice Džene Gadžun

Suad Rožajac tereti se za teška krivična djela protiv zdravlja ljudi, u vezi sa krivičnim djelom nesavjesno liječenje. Nina...

Možda vas zanima i ovo