Utorak, 25 lipnja, 2024

U ponedjeljak počinje drugi ciklus pojačanih inspekcijskih nadzora u FBiH: Evo ko je “na meti”

Preporučeno

Iz Federalne inspekcije su apelovali na privredne subjekte da usklade svoje poslovanje s pozitivnim propisima kako ne bi bili predmet sankcionisanja.

 

U okviru aktivnosti na suzbijanju nezakonitih djelatnosti u pojedinim oblastima inspekcijskog nadzora koje su prepoznate pod pojmom sive ekonomije, Federalna uprava za inspekcijske poslove će u ponedjeljak, 9.10.2023. godine započeti provođenje drugog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2023. godinu.

Nadzore provode mješoviti timovi Federalne uprave za inspekcijske poslove u saradnji s kantonalnim inspekcijskim organima, u skladu s “Programom pojačanih inspekcijskih nadzora na području svih kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine” za period oktobar – decembar 2023. godine”.

Upravo se čita:  Meteoalarm izdao više upozorenja za Bosnu i Hercegovinu: U nekim dijelovima toplotni udari, u drugima se sprema olujno nevrijeme

“Kao i ranije, predmet inspekcijskih kontrola će, između ostalog, biti prometovanje roba i usluga, vođenje poslovnih knjiga, prometovanje drvnih sortimenata, promet građevinskog materijala, izdavanje fiskalnih računa, korištenje novčanih poticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, obavljanje farmaceutske djelatnosti, te nadzore u drugim oblastima iz nadležnosti 11 federalnih inspektorata. Osim toga, Federalni tržišni inspektorat će se posebno fokusirati na kontrolu cijena u skladu s novom Odlukom o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utrvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode, čija primjena počinje 12.10.2023. godine, te poštivanja propisa u oblasti unutrašnje trgovine i prava potrošača”, izjavio je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

Upravo se čita:  Ovo je 50 proizvoda kojima su "zaključane" cijene u FBiH, takve će ostati naredna tri mjeseca

Pojačani nadzori će trajati do 22.12.2023. godine.

Apelovali su na privredne subjekte da usklade svoje poslovanje s pozitivnim propisima kako ne bi bili predmet sankcionisanja.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Je li moguća prosječna plata od 2.000 maraka?

Ekonomisti poput Zorana Pavlovića ističu da je potrebno resetovati ekonomski sistem kako bi se osiguralo da radna snaga dobije...

Još vijesti za vas