Nedjelja, 25 veljače, 2024

U pripremi propis kojim se građevinskim firmama iz FBiH zabranjuje rad u RS

Autor:N1

Preporučeno

“Spremni smo da idemo na reciprocitet, da i mi zabranimo po istom principu. Pozivam sve građane i poslanike iz FBiH da upute prema Ustavom sudu zahtjev za ocjenu ustanovi. Ovo što radi Vlada FBiH je da pravi državu u okviru BiH”, poručila je ministrica Golić.

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić kazala je kako pripremaju informaciju koju će predočiti Vladi RS, a prema kojoj bi se izradio propis za zabranu rada građevinskim firmama iz Federacije Bosne i Hercegovine na području Republike Srpske. Ovo je, kako je rekla, odgovor na ranije donesenu odluku Vlade FBiH kojom se onemogućava rad firmama iz RS u FBiH.

Upravo se čita:  RS se zadužila za još 22 miliona maraka, a planiraju novo već za četiri dana

Golić je ovo rekla odgovarajući na pitanje delegata Narodne skupštine RS Spomenke Stevanović “šta će učiniti resorno ministarstvo s obzirom da je Vlada FBiH donijela propis kojim se onemogućava firmama registrovanim u RS da u FBiH mogu dobiti ovlaštenja/licence za rad u FBiH čime im je onemogućen pristup na tržištu FBiH”.

“Kakav je stav resornog ministarstva i da li razmišljate o uvođenju recipročnih i sličnih mjera u RS?”, upitala je Stevanović.

Golić je istakla kako je problem aktuelan manje od mjesec dana i optužila Vladu FBiH kako “dijeli državu BiH”, a da sve kritike “idu prema RS”.

Upravo se čita:  Pozder i Šešum: Imamo puno prirodnog i historijskog blaga za UNESCO

“Znate da je BiH jedinstveno tržište. Šta se dešava? Oni se zatvaraju na teritoriju FBiH, ne dozvoljavaju pravnim subjektima da posluju na teritoriji FBiH. Do koje mjere to ide da inžinjer ne može dobiti licencu ukoliko ne položi stručni ispit u FBiH. Ne priznaju stručni ispit iz RS. Po našim propisima, njihov inžinjer ne može dobiti licencu u RS”, kazala je Golić.

Istakla je kako su “ovo uradili ispod žita”.

“Spremni smo da idemo na reciprocitet, da i mi zabranimo po istom principu. Pozivam sve građane i poslanike iz FBiH da upute prema Ustavom sudu zahtjev za ocjenu ustanovi. Ovo što radi Vlada FBiH je da pravi državu u okviru BiH”, poručila je.

Upravo se čita:  Dodik se sastao s Putinom, evo šta o tome kažu iz OHR-a

Podsjetimo, ovaj pravilnik koji je donijela Vlada FBiH je stupio na snagu 31.3. ove godine, kada se donijela Uredba o uređenju gradilišta, obaveznoj dokumentaciji na gradilištu i učesnicima u građenju, kojom je propisano da se uz zahtjev za izdavanje ovlaštenja fizičkog lica, što je uslov za dobijanje ovlaštenja pravnog lica, dostavlja i ovjerena kopija uvjerenja o položenom stručnom ispitu stečenom na području FBiH.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Hadžifejzović šokirao gledaoce: ‘Ja vam odoh živjeti na Zapad. Svi idu pa idem i ja…’

Novinar i urednik Face TV Senad Hadžifejzović imao je sinoć zagonetnu odjavu Centralnog dnevnika. Naime, Hadžifejzović je najavio da...

Još vijesti za vas