Utorak, 23 travnja, 2024

U prošloj godini bez posla ostalo 90.000 osoba!

Preporučeno

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, od 1. januara do 30. novembra 2012. godine bez posla je ostalo skoro 90.000 bh. građana! U Federaciji je za 11 mjeseci prošle godine bez posla ostalo 52.666, u Republici Srpskoj 34.504, a u Distriktu Brčko 27 osoba.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Boris Pupić, portparol ove agencije, istakao je da najveći problem predstavlja Zakon o posredovanju u zapošljavanju FBiH, koji ne obavezuje poslodavca da, kada raspiše konkurs, istu informaciju proslijedi i službama za zapošljavanje.

Upravo se čita:  Najavljene nove padavine: U jednom dijelu BiH mogao bi pasti jedan od najvećih snjegova ove godine

– U RS je drugačija situacija, pa svaki poslodavac mora obavijestiti i biroe ukoliko traži radnu snagu. Iz tog razloga biroi za zapošljavanje u FBiH tražili su da se promijeni ovaj zakon, međutim, udruženja poslodavaca kategorički su to odbila, tvrdeći da bi na taj način biroi nametali ljude kompanijama, što nije istina – naglasio je Pupić te dodao da uposlenici biroa režu oglase iz dnevne štampe i stavljaju ih na oglasne ploče, jer se na taj način najviše nezaposlenih koji nisu visokokvalificirani najlakše informira.

Upravo se čita:  Šta se jede u bolnicama: Za neke riba na tacni, za druge samo mahune

Pupić je još podvukao da se na portale koji nude zapošljavanja najčešće javljaju mladi, jer oni najviše i koriste tehnologiju. A šta je s informatički nepismenim građanima?

– Firme i službe za zapošljavanje ranije su koordinirale i na lakši se način dolazilo do posla. Sada toga više nema – dodao je Pupić.

Prema podacima Službe za zapošljavanje u KS, 12.000 nezaposlenih građana putem biroa za zapošljavanje te raznih programa i javnih poziva našlo je posao u godini iza nas.

Upravo se čita:  Hoće li se janjac “okrenuti”? Evo kakvo nas vrijeme očekuje za prvomajske praznike

(Depo.ba)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Ako imate ove novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM? Od naredne godine ih više nećete moći koristiti

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice konvertibilne marke apoena 10 KM, 20 KM, 50 KM i...

Još vijesti za vas