Srijeda, 17 srpnja, 2024

U Republici Srpskoj ima više penzionera od radnika

Preporučeno

Prvi put u Republici Srpskoj je za 388 više penzionera u odnosu na radnike za koje se uplaćuju doprinosi, što je alarmatno i traži hitne mjere, ukazali su danas predstavnici Saveza sindikata RS na sastanku s premijerkom Željkom Cvijanović i ministrima u entitetskoj vladi.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Uz to, predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić je upozorila da je u RS oko 155.000 nezaposlenih, prosječna plata je pala, a trokovi života rastu i pada kupovna moć, što su bili razlozi za razgovore s članovima Vlade i za hitne mjere izvršne vlasti.

Upravo se čita:  Probijen tunel Golubinja - najduži tunel na Koridoru Vc

“Položaj radnika u RS je izuzetno loš i ne trpi odlaganje problema, a neprovođenje zakona pogoršava situaciju”, rekla je Mišićeva na pres-konferenciji nakon ovih razgovora.

Traže od premijerke da se iznađe model boljeg rada Inspektorata i da se u ovoj godini ne otvara pitanje novog zakona o radu, posebno jer se RS nalazi u recesiji i bila bi dodatno ugrožena stečena prava radnika.

Upravo se čita:  Probijen tunel Golubinja - najduži tunel na Koridoru Vc

Sindikalci su zatražili od premijerke da stane iza donošenja zakona o krivičnom postupku te da se u proceduru u Skupštinu vrati zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu, kao i da nema smanjenja plata i otpuštanja radnika u javnim preduzećima, već da odgovaraju oni koji su krivi za zloupotrebe.

“Samo smijeniti te osobe ne znači ništa, jer oni nastavljaju da uživaju u svom bogastvu”, rekla je predsjednik Saveza sindikata RS.

Upravo se čita:  Probijen tunel Golubinja - najduži tunel na Koridoru Vc

Razgovarano je i o potrebi saniranja stanja u zvorničkom “Birču” te načinima za novo zapošljavanje i pridržavanje zakona, odnosno konkursne procedure pri zapošljavanju.

(Fena)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon odluke Suda BiH: Ramo Isak otkrio hoće li obrisati spot sa društvenih mreža

Sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbu stranke Snaga naroda, koju predvodi federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak. Time je...

Još vijesti za vas