Utorak, 16 srpnja, 2024

U Republici Srpskoj skoro 80.000 osoba radi nacrno

Preporučeno

Procjenjuje se da je u Republici Srpskoj (RS) gotovo 80.000 radnika koji rade nacrno, zbog čega Aktiv mladih Savez sindikata pokreće jednogodišnju kampanju “Sindikat je bitan – učlani se u sindikat, jer je to jedini način da ostvariš svoja radnička prava”.

rad-na-crnoPredsjednik Aktiva mladih Saveza sindikata Goran Stanković rekao je na pres-konferenciji u Banjoj Luci da je cilj kampanje da se oni radnici, koji nisu članovi sindikta, prvenstveno mladi, upoznaju sa svojim pravima i prednosima učlanjenja u sindikat.

Time će, kaže, zaštiti svoja prava u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom.

“Gdje postoji sindikat, prava radnika se krše u mnogo manjoj mjeri, gotovo 30 posto, a da tamo gdje nemamo sindikat o pravima radnika niko i ne govori”, rekao je Stanković.

Potvrdio je da Savez sindikata RS-a ni ovog 1. maj, neće organizirati proteste, kao jedan od vidova sindikalne borbe, već će i za Međunarodni praznik rada dijeliti letke o ovoj kampanji.

Članica Aktiva mladih Saveza sindikata Božica Mićić rekla je da će zahtjevi Aktiva mladih Saveza sindikata biti uručeni i Vladi RS i Unije udruženja poslodavaca kako bi predstavnici ovih institucija kao socijalni partneri podržali kampanju zaštite prava radnika.

Nakon Prvog maja, kampanja će se posredstvom članova sindikata širiti i na druge gradove RS. Različite ulične akcije, koncerti, radionice bit će organizovane širom RS, tokom narednih godinu dana.

I članica Aktiva mladih Savez sindikata RS-a Marijana Šarčević rekla je da će biti štampana i brošura o tome šta je sindikat i koje su prednosi te organizacije u zaštiti radničkih prava.

Info letke kampanje zainteresovanima će biti dostupni i u dnevnoj štampi, a prvi rezultati kampanje očekuju se već u prvim mjesecima njene realizacije.

(Fena)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Da li klima da radi stalno ili je s vremena na vrijeme treba isključiti? Evo šta kaže stručnjak

Da li je bolje da klima uređaj radi neprekidno ili je treba s vremena na vrijeme isključiti? Donosimo savjet...

Još vijesti za vas