Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

U restoranu u Njemačkoj zaposlio ženu iz Bosne i Hercegovine na crno: Prijeti mu 10 godina zatvora i do 500.000 eura kazne

Preporučeno

Kako bi mogli raditi, bosanskohercegovački državljani trebaju imati boravišnu dozvolu koja im daje pravo na rad na području Njemačke.

U njemačkom gradu Gelsenkirchenu djelatnici Carinskog ureda iz Dortmunda kontrolirali su restoran u kojemu su pronašli ženu iz Bosne i Hercegovine koja je u njemu radila na crno.

– Dana 21. novembra 2023. službenici finansijske kontrole rada na crno u glavnom Carinskom uredu u Dortmundu provjerili su restoran u Gelsenkirchenu. U restoranu je, između ostalih, zatečena i jedna bh. državljanka. Prvo je pokušala izbjeći kontrolu bijegom, ali su je policajci brzo uhvatili u podrumu zgrade – navedeno je u saopćenju Carinskog ureda.

Upravo se čita:  Novi detalji o trovanju kajmakom koji je proizvodio Srbin u Austriji: Ljudi umirali u strašnim mukama

Kako bi mogli raditi, bosanskohercegovački državljani trebaju imati boravišnu dozvolu koja im daje pravo na rad na području Njemačke.

Žena, u dobi od 23 godine, identificirala se s bh. putovnicom i ličnom kartom. Nije imala odgovarajuću boravišnu dozvolu.

– Kada su carinici ušli u restoran, vlasnik restorana je utrčao u kuhinju i upozorio svoje zaposlenike glasno vičući “carinska kontrola” – rekla je glasnogovornica glavnog Carinskog ureda u Dortmundu.

– Mlada žena je zatim otrčala kroz stražnji ulaz kuhinje u stubište i pokušala se sakriti u podrum, gdje su je policajci uspjeli brzo uhvatiti – rekla je glasnogovornica.

Upravo se čita:  Zemlja EU oduzimat će sve automobile s ovim registarskim pločicama

Protiv žene su carinici pokrenuli kriminalistički postupak zbog sumnje na nezakonit boravak u Njemačkoj, te su je privremeno uhapsili. Imigracijske vlasti sada će odlučiti kakva je njena sudbina.

Protiv poslodavca se vodi postupak za pomaganje u nezakonitom boravku i nezakonitom zapošljavanju radnika bez važeće radne dozvole. Prijeti mu zatvorska kazna do deset godina. Osim toga, moguća je i kazna do 500.000 eura.

Upravo se čita:  Bosanac napao komšinicu u Beču: Svaku noć ili pomjera namještaj ili ima glasan odnos sa partnerom

Stranci koji ne dolaze iz EU-a, EGP-a ili Švicarske općenito trebaju boravišnu dozvolu za ulazak, boravak i rad u Njemačkoj.

Bez toga je zapošljavanje u Njemačkoj nezakonito.

– Osim toga, oni koji rade na crno, nemaju ni zdravstveno osiguranje ni osiguranje od nezgode, niti pravo na penziju ili naknadu za nezaposlene – upozoravaju iz Carinskog ureda u Dortmundu.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Majka šokirala na sudu, prikazali slike izgladnjelog sina (12)

Na trodnevnom suđenju, koje je danas počelo pred regionalnim sudom u Kremsu, u Austriji, majka koja je zlostavljala 12-godišnjeg...

Još vijesti za vas