Četvrtak, 18 srpnja, 2024

U RS-u manje sklopljenih brakova, a svaki šesti završi razvodom

Preporučeno

U Republici Srpskoj u prošloj godini se smanjio broj sklopljenih brakova, evidentno je i odgađanje stupanja u bračnu zajednicu, ali je i svaki šesti sklopljeni brak bio razveden.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Podaci entitetskog Zavoda za statistiku pokazuju da je lani, bilo 5.326 sklopljena braka, što je u odnosu na 2011. godinu, 476 brakova manje.

Stopa nupcijaliteta (broj sklopljenih brakova na hiljadu stanovnika) je u odnosu na 2011.godinu nešto manja, i direktno je uslovljena brojem sklopljenih brakova, te će u godini u kojoj je broj sklopljenih brakova veći, biti veća i stopa nupcijaliteta i obrnuto.

Prema posljednjim raspoloživim podacima Eurostata za 2010. stopa nupcijaliteta u EU-27 bila je 4,4 sklopljena braka na 1.000 stanovnika, a u Republici Srpskoj u 2012. godini bila je 3,7 sklopljena braka na 1.000 stanovnika.

Najveći broj sklopljenih brakova i dalje je između državljana Bosne i Hercegovine.

U 2012. godini bilo je 4.920 sklopljena braka ili 92,4 posto gdje su i mladoženja i nevjesta imali državljanstvo Bosne i Hercegovine.

Od ukupnog broja sklopljenih brakova u 2012., u Republici Srpskoj bilo je 378 ili 7,1 posto nevjesti s stranim državljanstvom koje su sklopile brak sa državljanima Bosne i Hercegovine.

Upravo se čita:  Sarajlije spas od visokih temperatura pronašle na gradskom bazenu Dobrinja: Ovo su cijene svih karata

Od ukupnog broja nevjesti sa stranim državljanstvom, njih oko 73 posto imale su državljanstvo jedne od republika bivše Jugoslavije.

S druge strane, u Republici Srpskoj je bilo 26 mladoženja sa stranim državljanstvom koji su sklopili brak sa državljankama Bosne i Hercegovine, od tog broja oko 88 posto imali su državljanstvo jedne od republika bivše Jugoslavije.

U RS-u su mladoženje i dalje starije od nevjesta, pa je prosječna starost pri sklapanju braka za muškarce bila 31,5 godine i u odnosu na prethodnu godinu porasla je za 0,3 godine.

Prosječna starost pri sklapanju prvog braka za mladoženju bila je 29,6 godina, a u periodu 1998 – 2012., granica sklapanja prvog braka za mladoženju povećana je za 1,1 godinu.

Statistika je izračunala da je prosječna starost nevjeste pri sklapanju braka povećana u odnosu na prethodnu godinu za 0,4 godina, i iznosi 27,8 godina. Granica sklapanja prvog braka za žene povećana je za 0,2 godine, te je u 2012. bila 26,3 godina.

Upravo se čita:  Sa tržišta BiH zbog opasnosti povučen skateboard

Žene u Republici Srpskoj ranije sklapaju brak od mladoženja, a zanimljivo je da u starosnoj grupi od 15 do19 godina, „mlade“ skoro dvanaest puta više sklapaju brak od mladoženja.

Ipak, u Republici Srpskoj je evidentno odgađanje stupanja u brak kako za mladoženje tako i za nevjeste.

Naime, uočava se sve veće približavanje zapadnoevropskom tipu bračnosti, koji se odlikuje sve kasnijim ulaskom u brak i odgađanjem braka, što opet dovodi do smanjenog nataliteta i samim tim pojave sve češćeg negativnog prirodnog priraštaja, te smanjenja broja stanovnika pojedinih područja.

U 2012. godini u Republici Srpskoj bilo je 878 razvedenih brakova. Prema posljednjem zajedničkom prebivalištu, najveći broj razvedenih brakova zabilježen je u Banjoj Luci 141, Bijeljini 107 i Prijedoru 87.

U odnosu na posljednje raspoložive podatke Eurostata za stopu divorcijaliteta EU-27 (2009. godina), Republika Srpska se nalazi ispod prosjeka.

Stopa divorcijaliteta u EU-27 bila je 1,9 razvedena braka na 1.000 stanovnika, a u Republici Srpskoj 0,6 razvedena braka na 1.000 stanovnika.

Upravo se čita:  Majstora nema ni za lijeka: Gazde kažu da su velike plate

Na 1.000 sklopljenih brakova bilo je 164,8 razvedenih brakova, što znači da je svaki šesti sklopljeni brak u Republici Srpskoj bio razveden.

Prosječno trajanje braka prije razvoda bilo je 12,4 godina.

Vidljivo je da se u prvih pet godina braka razvede 22,8 posto parova, a oko 24 posto parova se razvelo nakon pet do devet godina braka.

Najveći broj razvoda događa se nakon petnaest i više godina braka.

U toku prve godine braka razvede se 1,9 posto, a ukupan broj brakova razvedenih nakon 25 i više godina bio je 111.
Prosječna starost muža pri razvodu braka veća je od starosti žene za oko četiri godine i bila je 41,8 godina, a žene 37,9 godina.

Oko 32 posto razvedenih brakova bili su brakovi bez djece, oko 27 posto sa jednim djetetom, a oko 33 posto sa dva djeteta.

Izdržavana djeca iz razvedenog braka najviše su dodjeljena ženi u 76,6 posto slučajeva, mužu 17,2 posto, a mužu i ženi oko šest posto.

(Fena)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijene smještaja u Hrvatskoj divljaju, turistička zajednica apeluje na iznajmljivače: Budite razumni

U Hrvatskoj je trenutno 930 hiljada turista pri čemu je turistički promet u dolascima veći za pet, a noćenjima...

Još vijesti za vas