Nedjelja, 21 srpnja, 2024

U Sarajevu boravili turisti iz 104 zemlje svijeta

Preporučeno

U prva tri mjeseca 2013. godine Kanton Sarajevo posjetilo je 42.523 turista. To je povećanje od 17,7 posto u odnosu na isti period prošle godine – kazala je Feni glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo Asja Hadžiefendić-Mešić.

Sarajevo-panoramaOstvareno je 85.101 noćenje i to je povećanje od 15,5 posto u odnosu na prošlu godinu.

Što se tiče stranih turista, u najvećem broju su bili turisti iz Hrvatske 31,9 posto, zatim iz Turske 10,4 posto, Srbije 8,4 posto, Slovenije 6,2 posto i Austrije 3,7 posto. Slijede turisti iz Njemačke, Crne Gore, Italije, SAD-a i Švedske.

Upravo se čita:  Detalji drame na Grbavici: Stanari postavili deke zbog djeteta (2) koje je bilo na prozoru stana na 6. spratu, nikome nije jasno gdje je otišla majka

Najveći broj noćenja ostvarili su turisti iz Hrvatske, Turske, Srbije, Slovenije, Njemačke, Austrije, Italije, SAD-a, Kuvajta i Crne Gore.

– Prosječno zadržavanje u prva tri mjeseca ove godine je dvije noći, s tim što strani turisti ostaju 2,2 noći, a domaći 1,8 noćenja – kazala je Hadžiefendić-Mešić.

Za tri mjeseca 2013. godine u Sarajevu su boravili turisti iz 104 države svijeta.

Upravo se čita:  Osumnjičeni za pucnjavu na Šipu uhapšeni u Neumu

Hadžiefendić-Mešić navodi da 93 posto turista odsjedaju u hotelima, a samo sedam posto u ostalom smještaju.

Prosječna iskorištenost smještajnih kapaciteta u Kantonu Sarajevo u prva tri mjeseca ove godine je 28 posto s aspekta popunjenosti soba, odnosno 13,1 posto s aspekta popunjenosti kreveta.

– Ovo je fantastična najava ljetne sezone koja je prošle godine počela u maju, a ove godine možda i ranije – kazala je Hadžiefendić-Mešić.

Upravo se čita:  Socijalno ugroženim domaćinstvima koja su pretrpjela štetu od grada po 1000 KM

(Fena)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Gdje žive i čime se bave potomci bh. zvijezda: Djeca Dine Merlina završila prestižne univerzitete

Ko okusi život pod svjetlima reflektora uglavnom svoje nasljednike pokušava sačuvati daleko od očiju dijela javnosti koju zanima privatni...

Još vijesti za vas