Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

U Sloveniji haos zbog velikog snijega: Autoceste zatvorene, bez struje hiljade domaćinstava

Autor:N1

Preporučeno

Zbog snijega i proklizavanja kamiona zatvoren je primorski auto-put i dio ljubljanske obilaznice.

U ranim jutarnjim satima bez struje je zbog snijega ostalo nekoliko tisuća kućanstava kojima struju opskrbljuje tvrtka Elektro Ljubljana.

Obilne snježne padavine koje su u ponedjeljak ujutro izazvale brojne probleme, posebice na cestama, izazvale su i dosta problema u opskrbi kućanstava električnom energijom.

Oko 8 sati ujutro na području koje električnom energijom opskrbljuje Elektro Ljubljana bez struje su bile 283 trafostanice i 5578 kućanstava. Područje obuhvaća centar Ljubljane s okolicom, Kočevje, Novo mesto i Trbovlje, a defekti su koncentrirani na području Polhovog Gradca, Turjaka, Žužemberka, Mirne Peči te oko Trbovelja i Hrastnika.

Kako su za N1 Sloveniju pojasnili u Elektri Ljubljana, do prekida je došlo zbog pada stabala na elektromrežu. Dodali su da su sve raspoložive ekipe na terenu te da će problemi biti otklonjeni u najkraćem mogućem roku.

Upravo se čita:  Panika zbog zmija otrovnica: Stavljajmo sumpor, palimo krpe, previše ih je

Problemi u saobraćaju

Zbog snijega i proklizavanja kamiona zatvoren je primorski auto-put i dio ljubljanske obilaznice.

Na mnogim slovenačkim putevima snijeg se zadržao na saobraćajnicama.

Ponegdje se javlja i poledica, upozoravaju iz Saobraćajno-informativnog centra (PIC).

Za sav saobraćaj zatvoren je primorski auto-put između Vrhnika i Logaca prema Kopru. Zatvoren je i čvor Nanos iz smjera Vrtojbe prema Kopru.

Upravo se čita:  Balkan u šoku: Majka poslala kćerku od osam godina kod ujaka po šerpu, on je silovao i ubio, kada je uhapšen rekao da je bio pijan

Zatvorena je i dolenjska magistrala kod Medveđeka prema Ljubljani.

PIC takođe upozorava da je saobraćaj na putevima usporen, a vozače pozivaju da na put kreću ranije nego inače, i to samo s obveznom zimskom opremom. Ponegdje u Sloveniji magla u saobraćajnim trakama jako smanjuje vidljivost, upozoravaju.

Put preko prevoja Vršič zatvoren je za sav saobraćaj. Zabrana je za prikolice i poluprikolice na putu Col-Ajdovščina. Putevi sa austrijske strane prevoja Ljubelj i Korensko sedlo prohodni su samo za putnička vozila s lancima.

Izdvajamo

Izdvajamo

U Srbiji ubijen brat ministra Vojina Mijatovića

U Beogradu je danas ubijen brat ministra u Vladi FBiH i potpredsjednika SDP-a Vojina Mijatovića, saznaje se iz izvora...

Još vijesti za vas