Utorak, 16 srpnja, 2024

U subotu Nova hidžretska godina: Koji su običaji?

Autor:N1

Preporučeno

Zbog izuzetne važnosti ovog događaja, za vrijeme halife Omera, r. a., Hidžra je uzeta kao početak računanja muslimanskog kalendara”

Centralna svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom obilježavanja Nove 1446. hidžretske godine održat će se u subotu, 6. jula, prije akšam-namaza, s početkom u 19.30 sati, u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Vaz će kazivati prof. dr. Enes Ljevaković, zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

U historijskom smislu Hidžra označava seobu Božijeg Poslanika Muhammeda, a.s., i prvih muslimana iz Mekke u Medinu, koja se dogodila 622. godine po Isau, a.s.

Upravo se čita:  Korida u Čevljanovićima ove godine neće biti održana? “K’o da smo Oktobarfest. Traže od nas da prijavimo radnike, fiskalizujemo šatore i ulaznice”

To je jedan od najvažnijih događaja u historiji islama i označava prekretnicu u formiranju zajednice muslimana koja se temelji na požrtvovanosti, bratskoj ljubavi i solidarnosti, saopćeno je iz Islamske zajednice u BiH.

Zbog izuzetne važnosti ovog događaja, za vrijeme halife Omera, r. a., Hidžra je uzeta kao početak računanja muslimanskog kalendara”

Ono što je poznato u našim područjima jeste da se za novu hidžretsku godinu pravi halva. Osim toga običaj je da se, zbog radi bereketa i nafake, pred novu hidžretsku godinu kupi sedam osnovnih namirnica za ishranu, poput soli, ulja, brašna, šećer, riže.

Upravo se čita:  Slučaj nestanka bebe: Vlasnica privatne klinike pala na poligrafu

Desetog dana nove hidžretske godine obilježava se Dan ašure jela koji je jedna vrsta miješanog kompota ili hošafa od voća, zrnastog povrća i žitarica.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Komarnici kao unosan biznis u BiH: Majstori zarađuju i do 1000 KM sedmično

Posljednjih godina, biznis s komarnicima za prozore i vrata postao je izuzetno unosan širom Bosne i Hercegovine. Samostalni majstori u...

Još vijesti za vas