Nedjelja, 26 svibnja, 2024

U svijetu strepe od “kamiljeg gripa”: Dr. Kon otkriva da li postoji razlog za zabrinutost

Preporučeno

Upozorenja na virus MERS-KoV, takozvani “kamilji grip” izazvala su uznemirenje javnosti.

Svima koji se vraćaju iz Katara, savjetuje se da prate da li imaju simptome “kamiljeg gripa” – potencijalno smrtonosne respiratorne infekcije, čiji simptomi uključuju kašalj, povraćanje i povišenu tjelesnu temperaturu.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je za RTS da u Srbiji za sada nema identifikovanih slučajeva infekcije tim virusom, ali da se situacija neprekidno prati.

Upravo se čita:  Ovih devet stvari nemojte nipošto raditi tokom grmljavine i olujnog vremena

– Dakle, to jeste nešto što se neprekidno prati iz jednostavnog razloga što se smatra da može da ima potencijal da izazove neke ozbiljnije epidemije, ali to trenutno nije slučaj. Mers ili kamilji grip je jako važna bolest za praćenje. Inače, bila su samo dva slučaja u toku cijele ove godine i nijedan slučaj tokom odvijanja Svetskog prvenstva. Od 2012. godine, ukupno u čitavom svijetu, bilo je oko 2.600 slučajeva i smrtnost jeste velika, blizu 700. Dakle, to jeste nešto što se neprekidno prati iz jednostavnog razloga što se smatra da može da ima potencijal da izazove neka ozbiljnije epidemije, ali to sada trenutno nije slučaj – navodi Kon.

Izdvajamo

Izdvajamo

U “grad milionera” u BiH sletjelo 17 njemačkih bogataša

U živopisnim Živinicama, gradu gdje svaki pedeseti stanovnik miriše na milione, ovih dana je odigran skup kakav se ne...

Još vijesti za vas