Utorak, 23 srpnja, 2024

U Ustavu FBiH nema rješenja za slučaj Živka Budimira: Ustavom nije predviđeno hapšenje predsjednika

Preporučeno

Predsjedavajući Fehim Škaljić zakazao je za sutra u 11 sati vanrednu sjednicu Zastupničkog doma na temu funkcionisanje vlasti u FBiH, s posebnim osvrtom na slučaj predsjednika Federacije BiH Živka Budimira.

privodjenje-budimirČlan Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma Marinko Ćavara, izjavio je nakon završetka sjednice Ustavnopravne komisije da su usvojena dva zaključka.

– Prvi zaključak je da ustavom FBiH nije jasno predviđena ova situacija da se uhiti predsjednik FBiH i samim tim Ustav ne nudi jednostavna rješenja. Drugi je zaključak oko čega smo se usuglasili na sjednici povjerenstva je da predsjednik FBiH, zato što je u pritvoru i što su protiv njega ozbiljne optužbe, nije u stanju obavljati dužnost predsjednika FBiH. Po odluci prijedloga Kluba zastupnika SDP-a nismo se mogli usuglasiti na povjerenstvu, ali ostaje pravo Kluba SDP-a da svoj stav predloži u raspravi na izvanrednoj sjednici – kazao je Ćavara, nakon završetka sjednice Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma.

Predsjendik Kluba SDP-a Jasenko Selimović predložio je u inicijativi za održavanje vanredne sjednice da se nadležnosti predsjednika FBiH prebace na jednog od potpredsjednika FBiH.

Ćavara je naglasio da Ustavnopravna komisija ima pravo da raspravlja po pitanju, a istu nadležnost ima i Parlament FBiH.

– Ustavnopravno povjerenstvo nije se moglo usuglasiti o prenošenju ovlasti sa predsjednika na dopredsjednike FBiH, jer postoji dilema da li postoji ustavni osnov za takvo što, mada postoji jaka potreba, jer smo konstatirali da predsjednik FBiH ne može u ovom trenutku obnašati svoju funkciju. Ostaje za sutra na izvanrednoj sjednici da svatko od zastupnika iznese svoja stajališta i predloži rješenje. U ustavu FBiH piše da dopredsjednik može zamijeniti predsjednika Federacije samo u slučaju njegove smjene – zaključio je Ćavara.

(Fena)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Život na kredit: Banke od građana potražuju oko 12 milijardi maraka

Bosanci i Hercegovci bankama su dužni oko 12 milijardi maraka. Značajna cifra koju dugujemo bankama, odnosi se i na...

Još vijesti za vas