Subota, 20 srpnja, 2024

Ubistvo Bojovića, brata vođe “Zemunskog klana”: Bit će još ovakvih sukoba, moguće i u BiH!

Preporučeno

Doktor socioloških nauka sa Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja u Beogradu Zlatko Nikolić kazao je u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) da jutrošnje brutalno ubistvo Nikole Bojovića (35), brata Luke Bojovića, jednog od vođa ”Zemunskog klana”, šalje višeznačne poruke.

Foto: Blic
Foto: Blic

”Ne znamo jesu u ovo upetljani ljudi iz ”Zemunskog klana”. Ali, svakako, to je jedan od klanova koji hoće na jedan vrlo otvoren, brutalan, dakle, što brutalniji način, bez prikrivanja, da pokaže svoju snagu. Time šalje dve poruke. Prvo, eliminira protivnike, one koje smatra najvažnijim. I eliminira ih tako što pokazuje da im niko ne može ništa. U svakom slučaju taj scenario tako napravljen je imao zadatak da drugima stavi, da tako kažemo, metu ko je odakle i, kako kaže jedna srpska poslovica, čija ”nana crnu vunu prede”, kazao je kriminolog Nikolić za agenciju Anadolija.

Upravo se čita:  Cijene smještaja u Hrvatskoj divljaju, turistička zajednica apeluje na iznajmljivače: Budite razumni

On podsjeća da je ”Zemunski klan”, bez daljnjeg, ”najbrutalniji i najopasniji”.

”Da li ovo što se jutros desilo ima međunarodni kontekst, još nemam dovoljno činjenica o tome. Svakako, način na koji je ovo izvedeno jeste pokazatelj da se vrši prestrukturiranje u našem kriminalnom podzemlju i da će tih sukoba i otimanja teritorija i tržišta biti i dalje. Kriminalci hoće da otmu što se može i dok se može, da s pozicioniraju. Ko se gde nađe taj će da dominira i koordinira druge akcije. Ovo je pokazatelj tog smanjenja manevarskog prostora za kriminalni biznis, odnosno pokazatelj traženja drugih izvora i pozicija”, dodao je kriminolog Nikolić.

Ne isključuje mogućnost da se slični obračuni dogode i u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Naime, ubijeni Nikola Bojović i supruga Luke Bojovića Barbara uhapšeni su 11. oktobra 2012. godine sa još 22 člana kriminalne grupe iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, osumnjičene za pranje novca i trgovinu narkoticima, što da je regionalni okvir spomenutoj kriminalnoj grupi.

Upravo se čita:  Detalji stravičnog slučaja šokirali region: Otac mu stopala i dlanove stavljao na vrele ringle, petogodišnji dječak jedva preživio mučenje

”Oni (kriminalci) se nisu nikada ni odvajali na prostorima bivše Jugoslavije. Napravili su čak neku nepisanu, internu podelu rada, svako prema svojim sposobnostima, znanju i umenju. Pa su jedni bili stručnjaci i grupe za likvidacije poput današnje, drugi za likvidacije eksplozivom ili nekim drugim sredstvom. Neki za falsifikovanje, drugi za logistku…To bratstvo i jedinstvo nije prestajalo u kriminalnom miljeu”, ocijenio je.

Na pitanje koliko ovako brutalne kriminalne grupe mogu biti opasnost i za aktuelni politički vrh Srbije, pogotovo u vrijeme kada se naglašava borba protiv kriminala i korupcije, Nikolić odgovara kako oni ne mogu biti opasnost za sadašnji vrh Srbije.

Upravo se čita:  Nevrijeme u Sloveniji: Padao grad veličine jajeta

”Taj klan što se uzdigao od obične ulične bande do profesionalne kriminalne grupe posle 5. oktobra, to više ne postoji. Mogu biti iz Zemuma, Novog Beograd, nije bitno. To ponavljane nije moguće. Ne mogu biti pretnja vrhu države. Oni sada ne mogu da dosegnu nivo političke povezanosti ili baze kao što su imali ovi od 2000. do 2003. godine, dakle, do ubistva Đinđića”, zaključio je Nikolić.

U Ulici Carice Milice, u centru Beograda, jutros oko 7 sati izvršeno je ubistvo Nikole Bojovića (35), brata Luke Bojovića jednog od vođa Zemusnkog klana, koji se nalazi u zatvoru u Španiji. Pretpostavlja se da je ubistvo posljedica obračuna unutar srbijanskog kriminalnog podzemlja.

(Anadolija)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Svašta im pada na pamet: Iz BiH u Hrvatsku švercovao 38 kilograma živih rakova, pa zaradio krivičnu prijavu

Hrvatski državljanin (67) zaradio je krivičnu prijavu jer je u Hrvatsku unio oko 38 kilograma živih zaštićenih riječnih rakova...

Još vijesti za vas