Ponedjeljak, 25 rujna, 2023

Ublažene mjere u Federaciji BiH: “Pratit ćemo stanje na terenu”

Preporučeno

– Pratit ćemo stanje na terenu i ukoliko u narednom periodu ne bude pogoršanja, mi ćemo i dalje ići sa ublažavanjem mjera. Očekujemo da bismo se u martu mogli vratiti u pretpandemijsko vrijeme – kazao je Čerkez.

Na današnjem sastanku Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva ublažio je postojeće epidemiološke mjere.

Kako je kazao dr. Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva i član Kriznog štaba, prema novim preporukama, maske će biti obavezne samo u javnom gradskom prijevozu, zdravstvenim i socijalnim ustanovama te kazneno-popravnim domovima.

– U svim ostalim ustanovama i na otvorenom prostoru nošenje maski preporučuje se ukoliko distanca nije veća od dva metra. Iako je ovo na nivou preporuke, a ne naredbe, kao što smo do sada imali, mi i dalje apeliramo na građane, posebno na starije, da se pridržavaju ove mjere jer spadaju u ranjivu kategoriju, a posebno oni koji nisu vakcinisani – istakao je Čerkez.

Upravo se čita:  Dopremijer Mijatović sa predstavnicama Svjetske banke

Prema novim smjernicama, broj okupljanja povećan je na 300 osoba. No, okupljanja će, kako je dodao Čerkez, od sada biti moguća i iznad tog broj uz – vakcinisan, prebolio, testiran pravilo.

Goran Čerkez

Novina je i što se ugostiteljski objekti, nakon dugo, vremena vraćaju starom načinu rada.

– Ugostiteljski objekti nastavljaju rad bez ograničenja, uz obaveznu distancu od dva metra između stolova. Isto to vrijedi i za ustanove, poput kina i pozorišta koji se vraćaju u rad uz distancu od dva metra između gledatelja. Kafane koje imaju muziku uživo i noćni klubovi, u kojima se okuplja više od 300 osoba, trebaju se pridržavati pravila – vakcinisan – prebolio – testiran – navodi Čerkez.

Upravo se čita:  Ukop trostrukog ubice iz Gradačca platiće građani?

Što se tiče sportskih terena, na stadionima će, dodaje Čerkez, trebati razmak od dva metra između osoba na otvorenom, dok u zatvorenim objektima ostaje pravilo – vakcinisan, prebolio, testiran i distanca od dva metra.

– Mjere su značajno ublažene. Što se tiče higijensko-epidemiološke situacije u Federaciji BiH, u ovom trenutku ona je stabilna. Svi parametri, (broj hoispitaliziranih, na respiratoru i preminulih) u padu su. Stanje se stabilizira iako je još visok stepen oboljelih jer pandemija je i dalje tu. Pratit ćemo stanje na terenu i ukoliko u narednom periodu ne bude pogoršanja, mi ćemo i dalje ići sa ublažavanjem mjera. Očekujemo da bismo se u martu mogli vratiti u pretpandemijsko vrijeme – kazao je Čerkez.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Počelo saslušanje ljekara s KCUS-a u slučaju Dženan Memić: ‘Poznata su njihova imena, a i saradnici’

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine počelo je saslušanjem ljekara sa KCUS-a u slučaju "Dženan Memić", potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba. To...

Možda vas zanima i ovo