Petak, 1 ožujka, 2024

Učinjen prvi korak ka ukidanju ustaških naziva ulica u Mostaru

Autor:Patria

Preporučeno

Pred vijećnicima Mostara jutros se našlo pismo koje potpisuju ambasadori i visoki predstavnik u BiH

Država nije regulisala ni nazive spornih ulica. Nije ni Mostar. Tamošnje ulice, koje nose imena ustaških zvaničnika, godinama su povod političkih previranja u gradu na Neretvi.

Dok prošli saziv Gradskog vijeća nije uspio riješiti problem, ovaj je, čini se, korak bliže. Naime, na sjednici Vijeća danas je usvojena Odluka o formiranju privremene komisije, a o novim imenima moglo bi biti raspravljano na narednoj sjednici. Pitanje je samo – jesu li konačno shvatili problem ili su osjetili pritisak, javlja FTV.

Pred vijećnicima Mostara jutros se našlo pismo koje potpisuju ambasadori i visoki predstavnik u BiH, gdje je navedeno da je konačno vrijeme da se ovaj saziv Vijeća počne baviti pitanjem spornih naziva ulica. Poručuju da ovim korakom Mostar treba poslužiti kao primjer ostalim gradovima u BiH da se odluče na isti potez.

Upravo se čita:  Novi zemljotres u BiH: Poznati prvi detalji

Predsjedavajući Vijeća Salem Marić (SDA) kaže da je ovo pismo iskoristila opozicija da bi ga prozvala: „Saznali su da ima dopis međunarodnih predstavnika, jutros sazvali konferenciju i onda dođu i kažu – tamo je Salem Marić, gdje me lično povezuju sa HDZ-om. Nikad neću podržavati ovakve stvari bez obzira na to od koga dolaze, ali ću podržati i stojim iza toga da ćemo promijeniti nazive ulica, ali moramo za to naći zajednički dogovo svih vijećnika grada Mostara“.

Gradonačelnik Mario Kordić (HDZ BiH), pak, pojašnjava da na ovom problemu radi još od preuzimanja mandata: „Dojam je da smo mi dobili nekakvo pismo i da nas stranci na nešto prisiljavaju. Naime – nije“.

Upravo se čita:  Akcija FUP-a u Sarajevu: Uhapšene dvije osobe, zaplijenjeni kokain i oružje

SDP je danas izašao sa konkretnim prijedlogom o promjeni naziva pet spornih ulica, što nije dobilo potrebnu većinu, dok Kordićeva Odluka o formiranju komisije koja će Vijeću na sljedećoj sjednici dati prijedloge, jeste. Sporno nije formiranje komisije, ali jesu njeni članovi – gradonačelnik, predsjedavajući Vijeća, te predsjednici klubova.

„Godinu i po smo čekali i napokon smo dobili komisiju, mada nismo zadovoljni njenim sastavom. Dakle, ovo što je gradonačlenik predložio vidimo da je sastavljeno samo od vladajućih stranka SDA i HDZ-a i da oni žele ekskluzivno sudjelovati u promjenama naziva ulica. Žao mi je što nisu uključili opoziciju jer smatramo da bi sve stranke trebale biti uključene“, kazao je SDP-ov vijećnik Arman Zalihić.

Upravo se čita:  Oduzeta vozila u Sarajevu: Dvojica vozača ukupno imaju dug od 71.910 KM na ime neplaćenih kazni

I dok predsjedavajući ističe da je konsenzus svih u vezi s ovim pitanjem bitan, donesenim odlukama pobija tvrdnje.

„Ovo što je SDP jutros izašao – to je pokušaj isti kao što je bio ovaj 1995., jednostrano. Neko misli da predlaže ulice i ako se ne prihvati, kao da nismo za to. Nije tačno, svi smo za promjenu naziva, da se skinu nazivi ovih pet ulica, a o novim imenima nazivima ulica trebamo se dogvoriti“, naveo je Marić.

Ipak, prijedlog SDP-a bit će uvršten na narednoj sjednici, kada će Vijeću komisija u sazivu vladajuće većine izaći i sa svojim. Jasno je da će i u vezi s ovim pitanjem opet konsenzus postići isključivo SDA i HDZ BiH.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fikret Hodžić nakon odbijanja zahtjeva za odgodu izdržavanja kazne: “Mojim kolegama najbitnija vijest kad ću u zatvor. Valjda trenutno nema ništa bitnije od toga”

Sud BiH odbio je molbu advokata Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ -a i Fikreta Hodžića, direktora "Srebrene maline", koji...

Još vijesti za vas