Srijeda, 24 travnja, 2024

Udruženja žrtava: Kako Kahrimanović može tvrditi da zna na koji način su likvidirani Srebreničani?

Preporučeno

U svojoj reakciji, udruženja žrtava i svjedoka genocida jasno su istakla da podržavaju pravo građana na miran protest i iznošenje svojih zahtjeva.

Udruženja žrtava i svjedoka genocida reagovala su na izjavu koju je Nedžad Kahrimanović, brat ubijene Amre, izrekao tokom današnje protestne šetnje Tuzlaka, koji su još jednom ponovili zahtjev za smjenom ili ostavkama ministra i direktora policije TK, kao i svih odgovornih u hijerarhiji.

– Škorpioni nisu likvidirali Srebreničane na taj način kako je to uradila država Amri. Ne postoji nijedan promil empatije niti političke i društvene odgovornosti. Indirektno su oni pucači kada ne izvršavate svoj posao profesionalno. Poslije Amre su bila još dva ubistva i…? Oni samo saniraju štetu – poručio je Nedžad Kahrimanović.

Upravo se čita:  Hoće li se janjac “okrenuti”? Evo kakvo nas vrijeme očekuje za prvomajske praznike

U svojoj reakciji, udruženja žrtava i svjedoka genocida jasno su istakla da podržavaju pravo građana na miran protest i iznošenje svojih zahtjeva.

Međutim, isto tako smatraju da je važno izbjeći zloupotrebu tragedije kao što je genocid u Srebrenici u političke svrhe ili zbog ostvarivanja ličnih ciljeva.

– Izjava gospodina Kahrimanovića o načinu na koji su Srebreničani likvidirani izaziva ozbiljnu zabrinutost. Pitamo se da li gospodin Kahrimanović, osim ako nije bio prisutan sa Škorpionima, zaista može tvrditi da zna na koji način su Srebreničani likvidirani?

Upravo se čita:  Vratio se iz Njemačke i pokrenuo biznis: Na ranču napravio wellness centar

Takve tvrdnje su uvredljive za žrtve i njihove porodice te se nadamo da će gospodin Kahrimanović razmotriti posljedice svojih riječi.

Ukoliko je cilj gospodina Kahrimanovića da dobije medijski prostor ili da istakne važnost borbe za pravdu, apelujemo na njega da prestane zloupotrebljavati tragediju genocida u Srebrenici, ali i smrt vlastite sestre.

Postoje drugi načini da se istaknu legitmni zahtjevi i borba za pravdu bez povrede osjećaja ili manipulacije žrtvama. Podržavamo pravdu za Amru Kahrimanović i sve ostale žrtve nasilja, ali isto tako pozivamo na poštovanje osnovnih principa dostojanstva i odgovornog javnog izražavanja”, poručila su udruženja.

Upravo se čita:  Građane u BiH za vikend očekuje novi temperaturni šok i velika promjena: Objavljeni su detalji

Zajedničku reakciju na Kahrimanovićevu izjavu potpisala su sljedeća udruženja: Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Udruženje pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa”, Udruženje “Žena Podrinja”, Udruženje “Žene Srebrenice” i Udruženje “Majke Srebrenice”.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Predsjedništvo BiH bez konsenzusa o prijemu Kosova u Vijeće Evrope

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije danas postiglo konsenzus o stavu u vezi s apliciranjem Kosova za članstvo u Vijeće...

Još vijesti za vas