Srijeda, 19 lipnja, 2024

Udruženja žrtava odgovorila Vlaisavljević: Niko od presuđenih ratnih zločinaca nije pokazao ni djelić kajanja

Preporučeno

Udruženja su ponovo pozvali ministricu Sanju Vlaisavljević da neizostavno podnese ostavku.

Nakon što je ministrica kulture i sporta FBiH Sanja Vlaisavljević javno pokušala opravdati svoj stav o rehabilitaciji ratnih zločinaca, stigao je odgovor Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja građana žrtava rata “92-95 16. April, Ahmići”.

Iz udruženja navode da je HDZ-ova ministrica bez razmišljanja potvrdila i podržala stavove predsjednice FBiH koja je izjavila “kada odleže zatvorsku kaznu valjda prestaju biti ratni zločinci”.

“U tom kontekstu je i Vaša izjava o rehabilitaciji i izrečena u emisiji na N1 televiziji. Vaše daljnje obrazlaganje i pozivanje i na odluku Predsjednika Suda iz 2014. godine, u kojoj doista ističe ponašanje presuđenog ratnog zločinca Darija Kordića koje je iskazao za vrijeme boravka u zatvoru je nastavak Vašeg bezočnog ponašanja i vrijeđanja”, piše u odgovoru ministrici.

Upravo se čita:  Nove američke sankcije: Na crnoj listi sedam kompanija povezanih s porodicom Dodik

Poručili su da mogu kako ministrici, tako i njenim simpatizerima, navesti na desetine imena presuđenih ratnih zločinaca koji su imali identičan stav i ponašanje za vrijeme boravka u zatvoru, pa čak i njihovo prihvatanje odgovornosti prilikom obraćanja i podnošenja zahtjeva za prijevremeno puštanje na slobodu i sve su to bile lijepe i puste laži zasnovane samo na jednom cilju, a to je izlazak na slobodu.

Upravo se čita:  Slučaj u BiH: Mještani efendiji poklonili automobil za Bajram

“Nakon što su dobijali što traže i vrate se u sredinu, u kojoj su njihova djela hvaljena i slavljena, oni nastavljaju sa negiranjem svih zločina za koje su osuđeni kao i nastupima u javnosti. Upravo smo mi, žrtve, uspjeli da promijenimo takvu uspostavljenu praksu na sudu i danas su kriteriji za puštanje na slobodu promijenjeni i uspostavljeni su uslovi Suda kako bi se spriječile navedene prevare ratnih zločinaca kada se obraćaju Sudu sa zahtjevima za prijevremeno puštanje na slobodu. Nikada niko od presuđenih ratnih zločinaca nije, nakon što je izašao iz zatvora, pokazao ni djelić kajanja i odgovornosti za djela za koja je osuđen. Nikada niko nije izrazio istinsko žaljenje nama žrtvama za počinjene zločine. I na kraju, niko od presuđenih ratnih zločinaca od suda nije proglašen psihopatom, manijakom ili nekom vrstom duševnog bolesnika”, poručuju.

Upravo se čita:  SDA, DF i SBiH dogovorili zajednički nastup na Lokalnim izborima: Ko predlaže načelnika u kojoj općini?

O odgovoru navode da se ovdje radi o pojedincima koje je upravo Sud okarekterisao kao udruženo zlo koje je intelektualno i ideološki opredjeljeno, koje je svjesno svojih postupaka.

Udruženja su ponovo pozvali ministricu Sanju Vlaisavljević da neizostavno podnese ostavku.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Bošnjački povratnici u Trebinju uznemireni: ‘Policija druge države ponovo u BiH, pozivamo institucije na hitnu reakciju’

Helikopter sa posadom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije ovog će ljeta biti stacioniran u Trebinju, na jugu Bosne i Hercegovine. Kako...

Još vijesti za vas