Utorak, 18 lipnja, 2024

Udruženje oboljelih od melanoma inicirat će zabranu solarija u FBiH

Autor:Fena

Preporučeno

Udruženje oboljelih od melanoma Federaciji BiH domaćin je Osme regionalne konferencije o melanomu, koja će biti održana za vikend u Sarajevu. Očekuju se sudionici iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Udruženja oboljelih od melanoma Federacije BiH Fikret Operta kaže da je osnovni cilj konferencije uputiti inicijativu prema Federalnom parlamentu za zabranu solarija za sve uzraste, “jer je zdrav isto kao i pušenje”.

– Kod mladih ljudi je povećan broj oboljelih od melanoma, prije svega zbog korištenja i odlazaka u solarij. Ako Federalni parlament donese zakon o zabrani upotrebe solarija, dugoročno (za pet, deset ili 15 godina) će biti smanjen broj oboljelih od melanoma, a time i troškovi liječenja – kazao je za Fenu prim. dr. Operta. Podvlači da je melanom opaka bolest koju uzrokuju, prije svega, prekomjerno sunčanje i solarij.

Upravo se čita:  Slučaj u BiH: Mještani efendiji poklonili automobil za Bajram

Odbor, koji predvodi dermatovenerolog i subspecijalista dermatološke onkologije Irdina Drljević iz Sarajeva, pripremio je naučni dio konferencije u kojem će sudjelovati 11 izlagača iz BiH i država regije. Bit će riječi o tom oboljenju, prevenciji, načinu liječenja…

Najavljen je i okrugli sto, a učestvovat će predstavnici udruženja iz država regije. Planirano je formiranje regionalnog upravnog odbora, koji će se zalagati za bolji tretman tih pacijenata regije u državama regije.

– Potpisat ćemo deklaraciju, a od naših država odnosno ministarstava i zakonodavnih organa zatražit ćemo dijagnostički i terapijski tretman oboljelih kao što je to u Evropskoj uniji, kao što je propisano standardima i kriterijima Evropskog društva medicinskih onkologa (ESMO) – kazao je.

Kako je najavio, za sarajevsku regionalnu konferenciju planiraju i formiranje tima eksperata regije, koje će voditi procese približavanja oboljelih iz država regije kliničkim studijama.

Upravo se čita:  Građani, oprez: U ovom dijelu BiH pojavile su se falsifikovane novčanice, među osumnjičenima i Sarajlija

– A u kliničkim studijima lijekovi su dostupni jer su besplatni – naglašava prim. dr Operta. On kaže da će za taj tim predložiti ovdašnje profesorice Irdinu Drljević i Maju Banjin.

Pokrenut će i inicijativu da u Federaciji BiH oživi škola dermoskopije, jer je ta metoda važna za prepoznavanje promjena na koži.

– Ne možemo golim okom prepoznati da li je mladež sumnjiv ili nije, nego moramo naše doktore u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ljekare u porodičnoj medicini i dermatologe obučiti da koriste dermoskop – aparat za prepoznavanje promjena na koži da bi potom mogli provoditi skrining (pregled kože) – kazao je i podsjetio da su maligne bolesti izlječive, ako se prepoznaju na vrijeme, dok su još u začetku.

Upravo se čita:  Sud BiH više nema novca za advokate po službenoj dužnosti: Entitetske advokatske komore ogorčene

S tim u vezi prim. dr. Operta naglašava da na konferenciji planiraju pokrenuti inicijativa za uvođenja skrininga i za kožu, baš kao što je to za druge organe (kolonoskopija, mamografija, papa test…), ali to, kako je kazao, moraju raditi educirani i kompetentni ljekari.

Udruženje oboljelih od melanoma Federacije BiH broji 200 članova, a osim oboljelih tu su i članovi njihovih porodica, pridruženi su im i mnogi medicinski radnici i studenti. Regionalnom konferencijom u Sarajevu obilježavaju mjesec širenja svjesnosti o melanomu, a čine to za dobrobit cijelog društva.

Melanom je maligni (zloćudni) tumor pigmentiranih stanica kože. Može se naći i na drugim mjestima – srednjoj očnoj ovojnici (mrežnica), u živčanom sustavu, na krajnjem dijelu debelog crijeva (rektum), sluznicama i tako dalje.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Nove američke sankcije: Na crnoj listi sedam kompanija povezanih s porodicom Dodik

Američko ministarstvo finansija (OFAC) objavilo je nove sankcije osobama i firmama iz Bosne i Hercegovine. Kako je saopćeno iz Ministarstva...

Još vijesti za vas