Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Ugostitelji, spremite se: Kreću provjere i kažnjavanje za pušenje u objektima

Preporučeno

Iz Federalnog ministarstva zdravstva za Bljesak.info ističu kako je primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH počela 28.05.2023. godine.

U maju 2023. godine usvojen je Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u javnim prostorima, kojim se, napokon, zabranjuje pušenje u javnim i ugostiteljskim objektima. Pušenje je tako zakonom zabranjeno u ugostiteljskim objektima, javnim ustanovama, sredstvima javnog prijevoza… Ipak, mnoge građane brine to zašto se u velikom broju ugostiteljskih objekata i dalje puši, odnosno zašto se Zakon ne provodi na terenu.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva za Bljesak.info ističu kako je primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH počela 28.05.2023. godine.

‘’Članom 42. navedenog zakona definirano je da će federalni ministar zdravstva u roku od 12 mjeseci od početka primjene ovog zakona donijeti provedbene propise na osnovu Zakona, kojima se reguliraju uvjeti za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja, što znači da je krajnji rok za izradu pravilnika svibanj 2024. godine”, navode za Bljesak.info iz ovog ministarstva. Napominju da je izrada Pravilnika o uvjetima za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja u tijeku te da će prijedlog Pravilnika biti objavljen na web stranici Federalnog ministarstva zdravstva, kako bi zainteresirani mogli dostaviti komentare na razmatranje. ”Nakon obavljenih javnih konzultacija, Pravilnik će biti objavljen u Službenim novinama Federacije BiH. Nakon što Pravilnik bude objavljen u Službenim novinama FBiH, obaveze za pravne osobe u čijim objektima postoje izuzeća od zabrane pušenja (kao što su odjeli za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, ugostiteljski objekti i drugi, definirani članom 7. Zakona), su da usklade svoj rad s odredbama navedenog pravilnika u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu”, naveli su.

Upravo se čita:  Trojka podržava OHR: Pozivamo EU i druge partnere da nedvosmisleno stanu iza Visokog predstavnika

Napomenuli su i da je članom 41. navedenog zakona definirano da će se kazne propisane ovim zakonom početi naplaćivati nakon proteka 12 mjeseci od početka primjene ovog Zakona, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih temeljem ovog zakona. Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove potvrdili su za Bljesak.info kako će se provedba ovoga Zakona kontrolirati, kao i provedba svih ostalih Zakona.

Napomenuli su kako nadzor nad primjenom zakona obavljaju Federalna uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih federalnih inspektora i županijski organi za inspekcijske poslove, putem nadležnih županijskih inspektora. ”Konkretno, Federalna uprava za inspekcijske poslove će u smislu provedbe spomenutog Zakona vršiti nadzore putem Federalnog inspektorata rada odnosno federalnih inspektora rada za oblast zaštite na radu kod subjekata nadzora, na način kao je to razgraničeno prema nadležnosti utvrđenoj propisima o radu, i to u segmentu primjene odredbe člana 5. zakona, prema kojoj se zabranjuje pušenje u svim zatvorenim prostorima-mjestu rada”, navode.

Upravo se čita:  "Pala" odluka o pravu na nošenje hidžaba u Oružanim snagama BiH

”S obzirom da pravna lica imaju vrijeme prilagodbe u trajanju od šest (6) mjeseci, a očekujući donošenje predviđenih pratećih provedbenih akata, federalni inspektori rada i zdravstva u prijelaznom razdoblju, nakon stupanja na snagu Zakona, u okviru vršenja inspekcijskih nadzora iz plana redovnih inspekcijskih nadzora, plana pojačanih inspekcijskih nadzora i postupanja po prijavama, prevashodno imaju konsultativno-savjetodavnu ulogu za osiguranje djelotvornog uvođenja subjekata nadzora u nove pravne okvire, kako bi preventivnim djelovanjem podržali namjeru i cilj zakonodavca, što je zaštita zdravlja građana i uposlenika u javnim institucijama”, dodali su iz FUZIP-a. U okviru projekta “Poboljšanje okvirnih uvjeta za podršku zdravom okruženju i poticanje ljudi da preuzmu odgovornost za svoje zdravlje” koju pod pokroviteljstvom Vlade Švicarske u Bosni i Hercegovini provodi Udruženje PROI, je za pravilnu primjenu zakona u listopadu 2023. godine organizovan sastanak i edukacija federalnih i kantonalnih inspekcija, na kojem je učešće uzeo i glavni federalni inspektor rada.

Upravo se čita:  Slučaj u BiH: Mještani efendiji poklonili automobil za Bajram

”Posebna pažnja je posvećena usklađivanju državnih i enitetskih zakona u BiH i EU s međunarodnim pravnim propisima, te preciziranju nadležnosti federalnih i županijskih inspekcija u okviru novog zakona, a na kraju je vođena diskusija o svim pitanjima vaznim za zakon, između ostalog, i za ubrzanje procesa donošenja Pravilnika o uvjetima za posebne prostorije za pušenje, kako bi se što prije pristupilo kontroli pravilne primjene i nadzora nad ovim zakonom. Vezano za informaciju o rezultatatima kontrola od kako je Zakon stupio na snagu federalni inspektori rada nisu imali zahtjeva za kontrolu povodom nepoštivanja odredbi Zakona od strane subjekata koje nadziru, niti posebno uočenih nepravilnosti koje bi bile osnov za djelovanjem”, rekli su nam iz FUZIP-a.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas