Nedjelja, 14 travnja, 2024

Ukoliko vam je Wi-Fi spor i ne funkcioniše, obratite pažnju na ove stvari

Preporučeno

Na brzinu može uticati i pozicija na koju je postavljen ruter.

U našim domovima je dosta uređaja kojima je potrebna Wi-Fi mreža i sopstvena IP adresa. Što ih je više to je mreža opterećenija i sporija.

Na brzinu može uticati i pozicija na koju je postavljen ruter. Ti uređaji emituju signal na 2,4 GHz i 5 GHz. Ipak, ne treba isključivati mrežu koja počiva na 2,4 GHz.

Njen signal lakše prolazi kroz zidove i druge čvrste objekte. Debeli betonski zid ili pod će potpuno blokirati mrežu od 5 GHz.

Previše korisnika

Što je više korisnika na istoj mreži, to će ona biti sporija. Potrebno je obratiti pažnju na to za šta koji uređaj koristi mrežu i kada to čini.

Stari mrežni kablovi

Moguće je i da probleme stvaraju stari ili oštećeni mrežni kablovi. Mrežni kablovi takođe mogu biti osjetljivi. Potrebno je provjeriti i da li možda negdje gube kontakt.

Pojačivači signala

Pojačivači signala su korisni, ali istovremeno mogu da stvaraju probleme. Potrebno je razmotriti mogućnost stvaranja kućne Wi-Fi mesh mreže.

Zagušenje Wi-Fi kanala

U gradovima često ima više Wi-Fi mreža koje rade jedna uz drugu. Svaka od njih uzima djelić dostupnog frekvencijskog opsega. Moguće je promijeniti broj kanala, iako noviji ruteri mogu sami da pronađu i odaberu najbolji dostupni kanal.

DNS server provajder internet pristupa je prespor

Po početnim postavkama koristi se onaj DNS koji vam nudi provajder internet usluga, a on može biti spor i nepouzdan pa tako odgovoran za brzinu interneta. Nekada treba pokušati s nekim drugim, piše Geek.hr.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sve je više onih sa “šest nula” na računu: Ovo je grad u BiH koji ima više od 150 milionera

Informacija koju je prije nekoliko mjeseci objavio BiznisInfo.ba, da u Živinicama ima više od 150 milionera, izazvala je pravu...

Još vijesti za vas