Srijeda, 17 srpnja, 2024

Ukop vlaseničkih žrtava: Iza najmlađe žrtve nije ostala ni fotografija – Meho Sinanović ubijen na 17. rođendan

Preporučeno

Iza Mehe Sinanovića, jedne od najmlađih žrtava koje će danas biti ukopane u Vlasenici, nije ostala ni fotografija

obavljen-ukop-26-vlasenickih-zrtavaIza Mehe Sinanovića, jedne od najmlađih 11 žrtava koje će danas biti ukopane na mezarju Rakita u Vlasenici, nije ostala ni fotografija, a kako su novinaru agencije Anadolija kazali njegovi najbliži, ubijen je na svoj 17. rođendan.

Njegov brat Meša Sinanović koji je svom bratu na dženazu došao iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), kazao je kako se porodica Sinanovića razbježala tokom agresije na BiH, te da on svog brata nije vidio od tada. Meša svog brata nije vidio niti je za njega čuo od svoje osme godine.

Kaže kako je dobio informaciju da mu je brat viđen u logoru Batković, da su mu to rekli ljudi koji su bili s njim, ali, kako ističe, nije bilo načina da ga pronađu.

Upravo se čita:  Duge kolone vozila na više graničnih prelaza, posebno ka jugu: Očekuju su gužve na cestama u BiH

“Meho je ubijen 17. maja, na svoj rođendan. Žalosno je da na svoj rođendan izgubiš svoj život. On je bio sa mlađom sestrom Fatimom, za koju još ne znamo ništa. Nije još uvijek pronađena, a imala je samo 14 godina kada je nestala”, rekao je on.

On ističe da je njegov otac Omer Sinanoavić pronađen, te da je ukopan na istom mezarju prošle godine. Kaže kako je, osim dva brata, tokom agresije izgubio cijelu porodicu: sestru, oca i jednog brata, a da mu je majka preminula kasnije od iznemoglosti usljed bježanja od agresora.

Upravo se čita:  Počast i cvijeće za žrtve genocida - Porodice pored tabuta, sve je spremno za dženazu

Drugi brat Mehe Sinanovića kaže kako su otac, brat i sestra zajedno krenuli od kuće i kako ih on kasnije nije više nikad vidio.

“Mi smo s majkom otišli u Potočare, a iz Potočara smo kamionima stigli do Tuzle, na Mejdan. Tu smo živjeli neko vrijeme. Sjećam se porodice svoje, ali, opet, toliko ih se i ne sjećam. Brata Mehe se ne sjećam nikako. Nema niko ni slike ni ništa. Iza Mehe nije ostala ni slika. Otac je stalno radio, a mi bili s majkom kući, tako da se i njega slabo sjećam”, ističe on.

Inače, više stotina preživjelih Bošnjaka iz Vlasenice okupili su se danas na mezarju Rakita u Vlasenici na posljednjem ispraćaju 11 identifikovanih tijela Bošnjaka ubijenih 1992. – 1995. godine.

Upravo se čita:  Guterres: Da sjećanje na Srebrenicu ojača odlučnost da izgradimo svijet bez genocida

Kako javlja novinar agencije Anadolija, Vlaseničani iz više zemalja svijeta, okupili su se danas u velikom broju na mezarju Rakita kako bi prisustvovali devetoj kolektivnoj dženazi ubijenih Bošnjaka Vlasenice čija su tijela identifikovali preživjeli članovi porodica.

Posmrtni ostaci 11 žrtava prethodno su ekshumirani u masovnim i pojedinačnim grobnicama Pelemiš i Ogradice kod Vlasenice.

Najmalađa žrtva koja će danas biti ukopana je Mevludin Manjić rođen 1977. godine.

Za zločin nad Bošnjacima Vlasenice na 60 godina kazne osuđeni su Dragan Nikolić, Predrag Bastah i Goran Višković.

Tokom agresije na BiH u Vlasenici je ubijeno 2.643 Vlaseničana, a grad je okupiran 21.aprila. 1992. godine.

(Anadolija)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Probijen tunel Golubinja – najduži tunel na Koridoru Vc

Na dionici Poprikuše - Nemila na Koridoru Vc, u srijedu, 17.07.2024. je svečano završen proboj lijeve cijevi tunela Golubinja,...

Još vijesti za vas