Subota, 20 srpnja, 2024

Ukradeno 5.000 tenkovskih granata!

Preporučeno

Istražni organi vode istragu o nestanku 5.000 granata iz jedne jedinice Oružanih snaga u blizini Doboja, saznaju “Nezavisne”.

granateIz dokumentacije, koja je u našem posjedu, opisano je kako je dolazilo do krađe viška naoružanja i municije, a pod izgovorom da to oružje ide na uništavanje, odnosno delaboraciju. Kako je vidljivo iz dokumentacije, radi se o zloupotrebama prilikom uništavanja viška granata kalibra 100 mm, koje su se dešavale od februara 2008. do marta 2009. godine.

“Krađa se odvijala u organizaciji visokopozicioniranog pripadnika Oružanih snaga BiH s inicijalima S.G. (ime poznato redakciji), kojem je pomagalo više civilnih lica, koja su se pojavljivala u svojstvu vozača kamiona, kojim je transportovao bakar i mesing”, navodi se u dokumentu.
Kako je precizirano, radi se o granatama kalibra 100 mm za tenk T-55, čijim se rastavljanjem dobijaju tri komponente, odnosno mesingana čaura mase 15 kilograma, barut i zrno.

Upravo se čita:  Novorođenče “nestalo” nakon porođaja u Foči: Majka tvrdi da ga je bacila u Drinu!

U zrnu granate nalazi se oko pola kilograma najkvalitetnijeg bakra, dok je masa eksplozivnog punjenja oko 2,5 kilograma, koje se može delaborisati, odnosno rastaviti, samo detonacijom.

Tom prilikom je ukradeno 5.000 ovih granata, a sve pod izgovorom da je namijenjeno za uništavanje u radionici Oružanih snaga na Manjači, gdje je trebalo da budu uništavane otvorenom detonacijom. Ali, kako se navodi, indikativno je da je zapisnik o delaboraciji naknadno prepravljan, i to u vojnoj jedinici iz koje granate potiču.

“U zapisniku je umjesto broja zrna metaka koji su uništeni prepravkom uneseno da je uništena utvrđena količina cijelih metaka 100 milimetara, a ne samo zrna metka kao njegovog dijela. Na taj način je sakriveno da su mesingane čaure nezakonito izvezene iz vojne jedinice”, navedeno je u izvještaju.

Upravo se čita:  Novorođenče “nestalo” nakon porođaja u Foči: Majka tvrdi da ga je bacila u Drinu!

Osim krađe municije, u izvještaju je dokumentovana i krađa dizel goriva, koju je provodio isto S.G.
To gorivo je trebalo da bude iskorišteno za preradu eksploziva u rotacionim pećima. Kako je objašnjeno, eksploziv može biti prerađivan i na čvrsto gorivo i pomoću rotacionih peći.

“Indikativno je što su za preradu eksploziva u periodu od 2007. do 2009. godine korišteni kazani na čvrsto gorivo, a u zvaničnim dokumentima je prikazivano da je eksploziv prerađivan u rotacionim pećima za čiji rad je potrebno dizel gorivo”, navodi se u dokumentu.
Brojne međunarodne organizacije i diplomatske misije u BiH godinama upozoravaju na nepravilnosti u vezi s viškom naoružanja. Osim ovoga, kako navode, postoji opasnost za građane zbog nepažljivog čuvanja municije.

Upravo se čita:  Novorođenče “nestalo” nakon porođaja u Foči: Majka tvrdi da ga je bacila u Drinu!

Američki diplomata u BiH zadužen za pitanja bezbjednosti je izrazio zabrinutost zbog činjenice da u BiH postoji 18.000 tona viška municije i naoružanja, od kojih je veliki dio zastario i neupotrebljiv. On je upozorio da ovo oružje predstavlja neposrednu i očiglednu opasnost za bezbjednost građana BiH, jer postoji opasnost od neželjenog detoniranja, kao što se proteklih godina nekoliko puta desilo u zemljama u regionu.

“Međunarodna zajednica je izdvojila značajan dio sredstava za pomoć Ministarstvu odbrane BiH pri uništavanju ovih zaliha na bezbjedan i transparentan način. SAD su uložile blizu tri miliona dolara u zadnje dvije godine za uništavanje municije i eksplozivnih sredstava, a Misija EU bi takođe trebalo da pokrene sličan projekt vrijedan više miliona evra”, istakao je ovaj diplomata.

Izvor: Nezavisne novine

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Svašta im pada na pamet: Iz BiH u Hrvatsku švercovao 38 kilograma živih rakova, pa zaradio krivičnu prijavu

Hrvatski državljanin (67) zaradio je krivičnu prijavu jer je u Hrvatsku unio oko 38 kilograma živih zaštićenih riječnih rakova...

Još vijesti za vas