Utorak, 23 travnja, 2024

Umrlo 20 djece: U New Yorku proglašeno vanredno stanje, 19.000 oboljelih od gripe

Preporučeno

Guverner američke savezne države New York Andrew Cuomo objavio je vanredno stanje zbog epidemije gripe koja je pogodila više od 19.000 osoba u državi te je stoga ovlastio i apotekare da vankcinišu bebe i djecu.

Foto: AFP
Foto: AFP

Ta vanredna mjera koju je donio guverner Cuomo poduzeta je jer se epidemija proširila u cijeloj saveznoj državi a mogla bi trajati još nekoliko sedmica.

Upravo se čita:  "Ne pamtimo ovako tešku situaciju": U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

Najmanje 28.747 slučajeva gripe popisano je u SAD-u ove zime, a 20 djece je umrlo od bolesti, javljaju Savezni centri za nadzor i prevenciju bolesti. Vjerojatno su brojke još puno više jer se brojni bolesnici ne obraćaju ljekaru.

Kako bi zaustavio širenje virusa, guverner Cuomo je ocijenio da je ključno ukinuti tokom sljedećih 30 dana propise koji ovlašćuju njujorške apotekare da vankcinišu jedino odrasle osobe starije od 18 godina.

Upravo se čita:  April je, nije januar: Ovo su jutrošnji prizori iz BiH, evo šta nas čeka narednih dana

“Radi se o najgoroj epidemiji gripe, u najmanju ruku od 2009., a virus je aktivan u cijeloj državi New York sa slučajevima zabilježenima u 57 okruga i pet četvrti u gradu New Yorku”, saopćio je Cuomo objašnjavajući zašto je proglasio vanredno stanje u svojoj državi.

U državi New York zaraza gripom koja je zahvatila 4.404 osoba zimi 2011./12., eksplodirala je ove zime s 19.128 oboljelih.

Upravo se čita:  ABC News: Izrael napao ciljeve u centralnom dijelu Irana

“Zato sam dao upute svojoj administraciji, zdravstvenoj službi države New York, da mobiliziraju sve izvore kako bi odgovorili na to vanredno zdravsteno stanje, i uklonio svaku prepreku vakcinaciju svih Njujorčana, djece i odraslih”, rekao je Cuomo.

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Ako imate ove novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM? Od naredne godine ih više nećete moći koristiti

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice konvertibilne marke apoena 10 KM, 20 KM, 50 KM i...

Još vijesti za vas