Subota, 2 ožujka, 2024

Uoči “dana RS-a”: Više američkih borbenih aviona letjet će danas iznad BiH

Preporučeno

Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy istakao je ranije da Sjedinjenje Američke Države neće mirno posmatrati antidejtonsko djelovanje organa vlasti u entitetu RS.

Tri američka borbena aviona danas bi trebala preletjeti Bosnu i Hercegovine, uoči neustavnog dana manjeg bh. entiteta RS.

Borbeni avion F-16 je jednomotorni, višenamjenski mlazni avion i može se koristiti u misijama u zraku kao i za napade na tlu. Riječ je o najaktivnijim borbenim avionima na svijetu.

Svečana akademija najavljena je za danas u banjalučkoj sportskoj dvorani “Borik”, a potom će biti upriličen svečani prijem u Administrativnom centru Vlade RS-a.

Upravo se čita:  Ranije osuđivani biznismen iz Dervente optužen za utaju blizu pola miliona maraka

Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy istakao je ranije da Sjedinjenje Američke Države neće mirno posmatrati antidejtonsko djelovanje organa vlasti u entitetu RS.

– Nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom – poručio je Murphy.

Poručio je da su nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine garantirani Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Upravo se čita:  Novi zemljotres u BiH: Poznati prvi detalji

Murphy je rekao da će SAD djelovati ako bude pokušaja razbijanja BiH te da će SAD braniti Dejtonski mirovni sporazum.

Naglasio je da su entiteti RS i FBiH sastavni dijelovi države BiH te da ne postoje izvan države BiH. Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH ne predviđaju nikakvo pravo na secesiju.

U maju prošle godine američki bombarderi su obavili niske prelete iznad Sarajeva i još nekoliko bh. gradova u znak partnerstva BiH i SAD-a.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas