Utorak, 23 srpnja, 2024

Upitno obilježavanje 11. jula ako se nastavi izgradnje crkve na Budaku

Preporučeno

Dok se ne postigne dogovor o izmještanju sporne crkve na Budaku iznad Memorijalnog centra u Potočarima, moguće je da, osim prvog u petak, neće biti novih sastanaka Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula, a porodice žrtava poručuju da ove godine ne žele organizovati kolektivnu dženazu dok se njihov gorući problem ne riješi.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Stiven Gilen, prvi sekretar Ambasade SAD-a u BiH je danas , sa srebreničkim majkama, posjetio Memorijalni centar Potočari. Tu mu je rečeno da obitelji žrtava žele pomoći izgradnju svake bogomolje, ali je sramota ovo što se radi sa nastavkom izgradnje crkve na Budaku.

Upravo se čita:  Svašta im pada na pamet: Iz BiH u Hrvatsku švercovao 38 kilograma živih rakova, pa zaradio krivičnu prijavu

„Porodice ne žele da se ove godine pokopi vrše dok se ne završi problem sa crkvom. Dok se ne donese odluka šta će se desiti oko crkve da se odgode i sastanci, a i sama dženaza“, tvrdi predsjednicaUG Srebreničke majke Hatidža Mehmedović.

Gilen je zatim razgovarao sa načelnikom Srebrenice Ćamilom Durakovićem i predsjednikom Skupštine općine Radomirom Pavlovićem o neophodnosti kompromisa na obostrano zadovoljstvo. Srpska strana zagovara poseban sastanak.

„Kada je interes nekih bošnjačkih pitanja, ona se odmah rješavaju, a kada su neka srpska pitanja, nailaze na probleme“, kazao je predsjednik SO Srebrenica Radomir Pavlović.

Upravo se čita:  Kako je došlo do lančane havarije na Balkanu 21. juna: Sve je počelo prekidima na dva dalekovoda

Na odlaganje dogovora Ćamil Duraković uzvraća da će održati samo prvu sjednicu Organizacionog odbora.

„I dok se ovo pitanje ne riješi druge neće biti, ako ja budem predsjedavao. Ako neko drugi misli da smije preuzeti odgovornost, a posebno bih pozvao ministricu Srebrenku Golić jer je ona ta koja je poništila naša rješenja, rekla da je to politika o da to nju ne zanima“, rekao je Duraković.

Poruka istinskih prijatelja svih građana Srebrenice iz Američke ambasade bila je jasna. Američka Vlada poštuje slobodu vjere i prava svih vjernika. Ali… „Mislimo kao američka Vlada, kao američka ambasada, najbolje rješenje bi bila nova lokacija za tu crkvu na brdu, koja je bolja i služi potrebama vjernika, a također koja poštuje i osjećaje žrtava i njihovih porodica“, smatra Gilen.

Upravo se čita:  Plaćanje poreza na prazne nekretnine moglo bi od naredne godine početi i u BiH

Ćamil Duraković je još poručio da je ovo nastavak kontinuirane presije vlasti RS-a na povratnike u Srebrenicu. Neko pominje da se bošnjačka traženja brzo rješavaju, a zaboravlja na, također, nelegalno izgrađene crkve u Potočarima i na Jezeru, te proširenje manastira Sase na zemljištu bošnjačkih povratnika.

Čiji se onda problemi brže rješavaju, pitaju u Srebrenici?

(Federalna.ba)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Život na kredit: Banke od građana potražuju oko 12 milijardi maraka

Bosanci i Hercegovci bankama su dužni oko 12 milijardi maraka. Značajna cifra koju dugujemo bankama, odnosi se i na...

Još vijesti za vas