Srijeda, 19 lipnja, 2024

Uposlenici Doma zdravlja Konjic od jula bez plate, doprinosi im nisu uplaćeni 15 godina

Autor:Faktor.ba

Preporučeno

Prema riječima Amera Kerića, koji je prije tri dana funkciju predsjednika Nezavisnog sindikata Doma zdravlja Konjic predao dr. Džani Boloban, zdravstvena ustanova uposlenima duguje tri plaće i četiri topla obroka.

Dom zdravlja Konjic od 2008. godine duguje svojim uposlenicima novac za doprinose, koja su u julu, kada smo razgovarali sa novim direktorom ove zdravstvene ustanove dr. Džemalom Hajdukom, iznosila 10 miliona i 700.000 KM bez kamata.

Zbog toga u sedmom mjesecu šest uposlenika – dvije doktorice, tri medicinske sestre te još jedan pomoćni uposlenik – nisu mogli otići u zarađenu penziju.No, nisu samo doprinosi problem, radnicima se ne isplaćuju ni plaće i topli obroci.

Prema riječima Amera Kerića, koji je prije tri dana funkciju predsjednika Nezavisnog sindikata Doma zdravlja Konjic predao dr. Džani Boloban, zdravstvena ustanova uposlenima duguje tri plaće i četiri topla obroka.

– Isplaćena je plaća za šesti mjesec, ali nije topli obrok, a za sedmi, osmi i deveti mjesec nismo ništa dobili. Evo kraj je i desetog mjeseca. Direktor Hajduk upoznao je radnike da je svaka sljedeća isplata plaća i toplih obroka neizvjesna do kraja godine. Nije urodio plodom angažman direktora, a on najbolje zna sa kojim distancama je kontaktirao i pokušao riješiti problem Doma zdravlja Konjic – ističe Kerić.

Upravo se čita:  Nana Derviša je najstarija Bosanka na hadžu: Hadž moraš doživjeti, te se ljepote ne mogu opričati

Dodaje kako je ostavku na funkciju predsjednika Nezavisnog sindikata dao prije 20 dana nakon što je “osjetio da, kako kaže, sam vuče svu težinu problema ustanove”.

– Ostavku su dala i tri člana Predsjedništva, pa su ostala samo dva. Ovo je dugogodišnja agonija, nisma više mogao podnijeti – dodaje Kerić.

Navodi kako je dug Doma zdravlja, nakon što je isplaćeno nekoliko tužbi radnicima, bez duga dobavljačima, više od 20 miliona KM.

– Tu je još oko pola miliona maraka kad saberemo tri plaće i četiri topla obroka iz ove godine, jer nam je mjesečno za isplatu ličnih dohodaka potrebno oko 160.000 KM – naglašava Kerić.

Upravo se čita:  Prosječna bruto satnica u Luksemburgu devet puta veća nego u BiH

O teškoj situaciji u Domu zdravalja Konjic pokušali smo razgovarati i sa direktorom Hajdukom, ali nam se nije javljao na telefonske pozive.

No, Hajduk je danas u Konjicu o problemu Doma zdravlja razgovarao sa premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem i gradonačelnikom Osmanom Ćatićem na kojem su, kako navodi Fena, donijeli zaključke u cilju rješavanja nagomilanih problema koje spomenuta zdravstvena ustanova ima već dugi niz godina.

– Tražit ćemo načine kako pomoći i stati iza ovih ljudi, jer građani očekuju da ne osjete situaciju u kojoj se radnici u zdravstvu nalaze. Mi ćemo s naše strane u granicama koje dopušta i zakon i naše mogućnosti tražiti kako da u budućnosti stvorimo pretpostavke da Dom zdravlja funkcionira normalno. Treba imati u vidu da je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu specifična situacija i da je već četiri, pet godina Vlada u tehničkom mandatu te da postoji nada da bi mogla biti formirana nova u kojoj bi participirale i stranke iz kojih dolazimo ja i gradonačelnik. I da bismo i kroz taj vid angažmana mogli popraviti status Doma zdravlja kada je u pitanju Zavod zdravstvenog osiguranja HNK, jer s jedne strane ne mogu prihvatiti da jedan Federalni zavod pokriva sve troškove, dok su kantonalni u suficitu, a zdravstvene ustanove, da tako kažem, kubure. Naravno da osnivač, Grad Konjic sa svoje strane daje doprinos i rješava određene probleme, ali ne i plaće. To je posao kantonalnih zavoda – rekao je Nikšić.

Upravo se čita:  Muškarac iz Visokog ogorčen: Pokvario mu se auto na putu iz Slovenije, umjesto 200 morao platit 1.200 eura

Ćatić je podsjetio kako je situacija u Domu zdravlja Konjic stara više 20 godina, te da je stanje postalo kompleksnije nakon razdvajanja zdravstvenih ustanova 2016, a potom nakon potpisivanja Kolektivnog ugovora 2018. godine, jer sredstva nisu pratila obaveze iz Kolektivnog ugovora.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Nove američke sankcije: Na crnoj listi sedam kompanija povezanih s porodicom Dodik

Američko ministarstvo finansija (OFAC) objavilo je nove sankcije osobama i firmama iz Bosne i Hercegovine. Kako je saopćeno iz Ministarstva...

Još vijesti za vas