Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Uposlenici Doma zdravlja Konjic od jula bez plate, doprinosi im nisu uplaćeni 15 godina

Autor:Faktor.ba

Prema riječima Amera Kerića, koji je prije tri dana funkciju predsjednika Nezavisnog sindikata Doma zdravlja Konjic predao dr. Džani Boloban, zdravstvena ustanova uposlenima duguje tri plaće i četiri topla obroka.

Preporučeno

Dom zdravlja Konjic od 2008. godine duguje svojim uposlenicima novac za doprinose, koja su u julu, kada smo razgovarali sa novim direktorom ove zdravstvene ustanove dr. Džemalom Hajdukom, iznosila 10 miliona i 700.000 KM bez kamata.

Zbog toga u sedmom mjesecu šest uposlenika – dvije doktorice, tri medicinske sestre te još jedan pomoćni uposlenik – nisu mogli otići u zarađenu penziju.No, nisu samo doprinosi problem, radnicima se ne isplaćuju ni plaće i topli obroci.

Prema riječima Amera Kerića, koji je prije tri dana funkciju predsjednika Nezavisnog sindikata Doma zdravlja Konjic predao dr. Džani Boloban, zdravstvena ustanova uposlenima duguje tri plaće i četiri topla obroka.

– Isplaćena je plaća za šesti mjesec, ali nije topli obrok, a za sedmi, osmi i deveti mjesec nismo ništa dobili. Evo kraj je i desetog mjeseca. Direktor Hajduk upoznao je radnike da je svaka sljedeća isplata plaća i toplih obroka neizvjesna do kraja godine. Nije urodio plodom angažman direktora, a on najbolje zna sa kojim distancama je kontaktirao i pokušao riješiti problem Doma zdravlja Konjic – ističe Kerić.

Upravo se čita:  Stiže nam prava rana zima, dijelovi Balkana će se zabijeliti: ‘Temperature će pasti i 10 °C ispod prosjeka‘

Dodaje kako je ostavku na funkciju predsjednika Nezavisnog sindikata dao prije 20 dana nakon što je “osjetio da, kako kaže, sam vuče svu težinu problema ustanove”.

– Ostavku su dala i tri člana Predsjedništva, pa su ostala samo dva. Ovo je dugogodišnja agonija, nisma više mogao podnijeti – dodaje Kerić.

Navodi kako je dug Doma zdravlja, nakon što je isplaćeno nekoliko tužbi radnicima, bez duga dobavljačima, više od 20 miliona KM.

– Tu je još oko pola miliona maraka kad saberemo tri plaće i četiri topla obroka iz ove godine, jer nam je mjesečno za isplatu ličnih dohodaka potrebno oko 160.000 KM – naglašava Kerić.

Upravo se čita:  Odgođen početak suđenja: Vlasnik hotela Jablanica završio u bolnici

O teškoj situaciji u Domu zdravalja Konjic pokušali smo razgovarati i sa direktorom Hajdukom, ali nam se nije javljao na telefonske pozive.

No, Hajduk je danas u Konjicu o problemu Doma zdravlja razgovarao sa premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem i gradonačelnikom Osmanom Ćatićem na kojem su, kako navodi Fena, donijeli zaključke u cilju rješavanja nagomilanih problema koje spomenuta zdravstvena ustanova ima već dugi niz godina.

– Tražit ćemo načine kako pomoći i stati iza ovih ljudi, jer građani očekuju da ne osjete situaciju u kojoj se radnici u zdravstvu nalaze. Mi ćemo s naše strane u granicama koje dopušta i zakon i naše mogućnosti tražiti kako da u budućnosti stvorimo pretpostavke da Dom zdravlja funkcionira normalno. Treba imati u vidu da je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu specifična situacija i da je već četiri, pet godina Vlada u tehničkom mandatu te da postoji nada da bi mogla biti formirana nova u kojoj bi participirale i stranke iz kojih dolazimo ja i gradonačelnik. I da bismo i kroz taj vid angažmana mogli popraviti status Doma zdravlja kada je u pitanju Zavod zdravstvenog osiguranja HNK, jer s jedne strane ne mogu prihvatiti da jedan Federalni zavod pokriva sve troškove, dok su kantonalni u suficitu, a zdravstvene ustanove, da tako kažem, kubure. Naravno da osnivač, Grad Konjic sa svoje strane daje doprinos i rješava određene probleme, ali ne i plaće. To je posao kantonalnih zavoda – rekao je Nikšić.

Upravo se čita:  U RS-u za "crni petak" potrošeno 27 miliona KM, u FBiH čak 346 miliona KM!

Ćatić je podsjetio kako je situacija u Domu zdravlja Konjic stara više 20 godina, te da je stanje postalo kompleksnije nakon razdvajanja zdravstvenih ustanova 2016, a potom nakon potpisivanja Kolektivnog ugovora 2018. godine, jer sredstva nisu pratila obaveze iz Kolektivnog ugovora.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Telemach najavio značajno poskupljenje usluga: Kažu da im rastu troškovi poslovanja. Evo koliko će cijene paketa biti veće od 1. januara

Kompanija Telemach, koja posluje u BiH i regionu, najavila je poskupljenje svojih usluga, i to u značajnoj mjeri. Tako su...

Možda vas zanima i ovo