Subota, 23 rujna, 2023

Upozorenje iz Brisela, odustati od entitetskog VSTV-a

Preporučeno

Nacrtom je predviđeno da VSTS RS preuzima nadležnosti u biranju sudija i tužilaca u sudovima u tom entitetu.

Evropska komisija saopćila je da očekuje od vodstva Republike Srpske (RS) i Narodne skupštine RS-a da se suzdrže od bilo kakvog jednostranog koraka i da raspravljaju o bilo kojem pitanju koje izaziva zabrinutost unutar državnih institucija, uključujući Parlament i Vijeće ministara.

Upravo se čita:  Bećirović-Rajli: UK snažno podržava suverenitet i terItorijalni integritet BiH

– Uspostavljanje posebnog entitetskog regulatornog tijela za pravosuđe RS predstavljalo bi kršenje ustavno-pravnog poretka BiH. Usvajanje ovog zakona u RS-u predstavljalo bi neprihvatljivo miješanje u nezavisnost pravosuđa BiH, a rezultiralo bi nazadovanjem zemlje prema evropskim standardima – navodi se iz Evropske komisije i dodaje kako Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine ima ključnu funkciju da garantuje nezavisnost, integritet i odgovornost pravosuđa u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Upravo se čita:  U Kantonalnoj bolnici 17 osoba radilo sa lažnim diplomama, prijavljeni su policiji

Nacrtom je predviđeno da VSTS RS preuzima nadležnosti u biranju sudija i tužilaca u sudovima u tom entitetu.

Prema nacrtu, VSTS RS činit će 11 članova koji će održavati sastav naroda u BiH.

Četiri člana se biraju u sudovima u RS, a četiri Tužilaštva u RS. Tri člana, po jedan, biraju Skupština RS, Vlada RS i Advokatska komora RS.

Nacrtom se predviđa finansiranje iz budžeta RS i donatorskih sredstava. Sjedište će biti u Banjoj Luci, a smještaj će obezbijediti Vlada RS.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Sve više građevinara iz Bangladeša: I BiH počela da uvozi radnu snagu

Posljednjih godina u Bosni i Hercegovini evidentan je porast zapošljavanja stranih radnika, a posebno je to naglašeno u građevinarstvu,...

Možda vas zanima i ovo