Srijeda, 29 studenoga, 2023

Upozorenje! Opasan pesticid pronađen u mandarinama iz Hrvatske i Slovenije

Kako se navodi, povezan je s poremećajima u razvoju mozga, pažnje i hormonskog sistema kod djece. Evropska agencija za sigurnost hrane (EFS) procijenila je rizik ovog pesticida kao "izrazito toksičnog po zdravlje ljudi".

Preporučeno

Evropski sistem za praćenje bezbjednosti hrane upozorio je na prisustvo zabranjenog pesticida chlorpyrifos u voću proizvedenom u Hrvatskoj, piše Slobodna Dalmacija.

Riječ je o pesticidu koji je posebno opasan za djecu, a otkriven je u mandarinama u Hrvatskoj i Sloveniji.

Tesiranje voća pokazalo je da je zabranjeni pesticid u voću pronađen u količini od 0.033 mg/kg, dok je dozvoljena maksimalna količina 0.01 mg/kg. Ovaj nesistemični insekticid koristi se za suzbijanje zemljišnih insekata.

Upravo se čita:  Gradski autobus se prepolovio tokom vožnje

Kako se navodi, povezan je s poremećajima u razvoju mozga, pažnje i hormonskog sistema kod djece. Evropska agencija za sigurnost hrane (EFS) procijenila je rizik ovog pesticida kao “izrazito toksičnog po zdravlje ljudi”.

Inače, insekticid chlorpyrifos već tri godine ne smije se koristiti kao zaštitno sredstvo u poljoprivredi na području Evropske unije. Uprkos tome neki ga još koriste.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Evropska komisija objavila kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Evropska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno...

Možda vas zanima i ovo