Petak, 1 ožujka, 2024

Upozorenje prvog čovjeka NATO-a: “Rusija sije razdor u Bosni i Hercegovini”

Autor:Agencije

Preporučeno

Stoltenberg je istaknuo kako će NATO učiniti sve što je potrebno za stvaranje stabilnosti u regiji zapadnog Balkana.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je u ponedjeljak kako će ministri vanjskih poslova zemlja članica NATO-a razmotriti mogućnost trajnog povećanja vojnika u sklopu misije KFOR-a na Kosovu.

“Zajedno s visokim predstavnikom EU (Josepom Borrellom) razgovarat ćemo o načinima povećanja stabilnosti u regiji. NATO je već dodao hiljadu vojnika na Kosovo. Sada procjenjujemo treba li to biti trajnije povećanje i jesu li nam potrebni neki posebni novi kapaciteti”, kazao je Stoltenberg uoči sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a koji će se održavati od 27. do 29. novembra u Briselu i na kojem će sudjelovati i američki državni sekretar Antony Blinken.

Upravo se čita:  Građani Podgorice protestovali zbog posjete Dodika, on im pokazao tri prsta

Stoltenberg je istaknuo kako će NATO učiniti sve što je potrebno za stvaranje stabilnosti u regiji zapadnog Balkana.

“Vidjeli smo ozbiljno nasilje na sjeveru Kosova, retoriku koja izaziva podjele i separatističku retoriku u Bosni i Hercegovini i maligne pokušaje intervencije, uključujući i Rusiju koja sije razdor”, rekao je Stoltenberg.

Poziv Beogradu i Prištini

Stoltenberg je pozvao Beograd i Prištinu da se u dobroj veri angažiraju u dijalogu koji se vodi pod pokroviteljstvom Europske unije (EU).

Upravo se čita:  Dodik po povratku iz Rusije: Primljeni smo sa puno uvažavanja, nema nikakve mistike

“Također vjerujemo da bi novi prijedlog za Zajednicu srpskih općina mogao biti važan korak naprijed u kretanju ovog dijaloga u konstruktivnijem smjeru”, kazao je šef NATO-a.

Stoltenberg je održao konferenciju za novinare u uoči dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova država članica NATO-a, na kojem će se razgovarati o aktualnim sigurnosnim izazovima – ratu u Ukrajini i sukobu na Bliskom istoku, kao i stanju na zapadnom Balkanu.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fikret Hodžić nakon odbijanja zahtjeva za odgodu izdržavanja kazne: “Mojim kolegama najbitnija vijest kad ću u zatvor. Valjda trenutno nema ništa bitnije od toga”

Sud BiH odbio je molbu advokata Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ -a i Fikreta Hodžića, direktora "Srebrene maline", koji...

Još vijesti za vas