Nedjelja, 14 srpnja, 2024

Upraviteljica azila u Prači Amela Turalić dobila otkaz, aktivisti tvrde da je napravila ‘koncentracioni logor’ za pse

Preporučeno

Vlasnici kompanije “Murai komerc” otpustili su danas upraviteljicu azila u Prači Amelu Turalić, potvrdili su Feni zaštitari i ljubitelji životinja Nejra Pakica i Fahrudin Bravo – Caki

azilPakica i Bravo su nakon jučerašnjeg burnog dana tokom kojeg su brojni predstavnici udruženja za zaštitu životinja zabranili Turalić da uđe u azil, a zbog neadekvatnog odnosa prema psima, i jutros bili u Prači.

– Stanje je alarmantno. Fotografirali smo tzv. hladnu komoru u kojoj bi, po pravilima, trebali biti pohranjeni lijekovi i hrana za pse. Fotografirali smo ubuđalu hranu, hranu kojoj je odavno istekao rok, neispravne vakcine i lijekove koje psima više štete nego što koriste. Ne mogu da vjerujem da su pse hranili čoko-plazmom, pa i budala zna da psi teško obolijevaju od čokolade. Drugi problem je činjenica da pasa ima više oko azila nego u azilu, pa su često na meti seljana. Nisam vidio, ali su mi rekli da u neposrednoj blizini azila ima na stotine leševa pasa koji mogu zagaditi vodu koju pijemo – kazao je Bravo.

Pakica ističe da azil u Prači ima potencijal.

– Boksovi su dovoljno veliki, psi se mogu lijepo smjestiti i održavati, ali ono što je Turalić dopustila je strašno – naglasila je.

Azil u Prači je od osnivanja kontrovezna tema. Tvrdnje brojnih udruženja za zaštitu životinja da azil nije na visini zadatka te da je svojevrsni koncentracioni logor za pse uzburkale su u nekoliko navrata javnost.

Ovo je trenutak da se svi podsjetimo na činjenicu koju često zaboravimo kada u gradu naiđemo na gladni čopor: ti psi nisu izabrali da žive na ulici, čovjek ih je na to primorao, napravio od njih lutalice koje preživljavaju samo zahvaljujući dobrim ljudima. Čovjek koji ne poštuje zakon prepisan iz legislative one Europe kojoj težimo svakodnevno. E, pa, na ovom evropskom testu smo definitivno pali.
(Fena)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

U Kiseljaku uvedene redukcije vode, neka naselja danima bez vodosnabdijevanje

Iz kiseljačkog JP “Vodovod i kanalizacija” jutros, je saopćena informacija o redukciji vodosnabdijevanja na određenim područjima. Iz ViK-a Kiseljak je...

Još vijesti za vas