Subota, 20 srpnja, 2024

Uskoro legalizacija marihuane u “rekreativne svrhe”

Preporučeno

U SAD bi uskoro mogla da bude dozvoljena upotreba manjih količna marihuane u “rekreativne svrhe”, odnosno za uživanje.

marihuana-motanjeU toku je legalizacija upotrebe manjih količina marihuane – savezne države Vašington i Kolorado već su to učinile voljom svojih stanovnika, a i neke druge države spremaju se da učine isto.

Upotreba marihuane u medicinske svrhe već je legalizovana u Vašingtonu i još 17 država, a u jednoj prodavnici u Sijetlu nadaju se da će proširiti prodaju i na marihuanu za rekreativnu upotrebu.

Upravo se čita:  Iznajmljivač u Hrvatskoj šokirao goste: Ima poseban cjenovnik i bizaran zahtjev

Prodavnice medicinske marihuane su neprofitna udruženja, a članovima su potrebne ljekarske preporuke. Za rekreativnu upotrebu marihuane za sada je napravljen tek okvir funkcionisanja.

Stručnjaci kažu da je za takvu vrstu upotrebe potrebno imati propise koji regulišu sredstva za proizvodnju kanabisa, te preradu i prodaju, kako bi bilo dovoljno ekonomično da može da se prodaje po cijeni koja je niža nego na crnom tržištu, ali ipak dovoljno visokoj da spriječi mlade da je konzumiraju.

Upravo se čita:  Muškarac ostavio suprugu na autoputu: Posvađali se tokom povratka s odmora

Prema zakonu države Vašington, odrasle osobe trenutno mogu da posjeduju oko 28 grama marihuane. Rekreativnu marihuanu će regulisati državni odbor za kontrolu alkoholnih pića, a stručnjaci za marihuanu već savjetuju državne zvaničnike.

Rekreativna marihuana imaće veoma visoke poreze, pa se lokalni zvaničnici nadaju da će zaraditi potrebna sredstva i da će uštedjeti novac jer više neće morati da pravno gone korisnike droge.

Upravo se čita:  Radnik koji je bio na bolovanju 15 godina tužio firmu jer mu nije dala povišicu

Stručnjaci i pravnici tvrde da će to oduzeti marihuanu iz ruku kriminalaca.

Rekreativna upotrrba marihuane biće dozvoljena samo odraslim osobama, dok će prodavnice biti udaljene od škola i javnih parkova.

Protivnici legalizacije upozoravaju da najmanje deset odsto korisnika može da postane zavisno od marihuane – navode mediji u SAD.

(Srna)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Svašta im pada na pamet: Iz BiH u Hrvatsku švercovao 38 kilograma živih rakova, pa zaradio krivičnu prijavu

Hrvatski državljanin (67) zaradio je krivičnu prijavu jer je u Hrvatsku unio oko 38 kilograma živih zaštićenih riječnih rakova...

Još vijesti za vas