Nedjelja, 14 travnja, 2024

Uskoro optužnice protiv bh. zvaničnika

Preporučeno

Tužilaštvo BiH uskoro će podići četiri ili pet optužnica za finansijske malveracije i pronevjere u državnim institucijama, nakon višemjesečnih istraga koje su rađene po krivičnim prijavama Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), odnosno revizorskim izvještajima, saznaju Nezavisne novine.

zvanicniciKako saznajemo, u protekle dvije godine Posebni odjel Tužilaštva BiH za organizirani kriminal radio je više istraga nakon prikupljenih dokaza koji upućuju na to da je krivičnim djelima prevara i zloupotreba položaja i ovlaštenja budžet BiH oštećen za više miliona KM.

Istovremeno, dio ovih istraga radio je i Opći odjel Tužilaštva BiH, a prvi procesuirani zvaničnik je Marijan Baotić, nekadašnji pomoćnik ministra sigurnosti BiH, kojeg je u oktobru prošle godine Sud BiH osudio na dvije godine zatvora za prevaru u službi.

Baotić je, naime, iz budžeta naplaćivao odvojeni život, iako je s porodicom živio u svom stanu u Sarajevu, čime je budžet BiH oštetio za 16.216 KM. Ovaj novac je vraćen državi, a predmet je trenutno u žalbenom postupku u Sudu BiH.

Upravo se čita:  Makron nakon sastanka s Vučićem: Važno nam je da BiH ostane ujedinjena zemlja

Izvor “Nezavisnih” iz Posebnog odjela pojašnjava da je u istragama ključno dokazati umišljaj, odnosno prikupiti dokaze da su pojedinci kršili zakon, a ne samo koristili funkcionerske pogodnosti zbog nedorečenosti u zakonu.

“Mi moramo tačno dokazati zloupotrebu položaja, sve mimo toga spada pod disciplinsku ili političku odgovornost. Ako je neko, primjera radi, koristeći nekoliko službenih mobitela potrošio hiljade maraka ili koristio službeno vozilo 24 sata na dan, a u zakonu ne postoje zapreke, odnosno tačni propisi koji to definišu, takvi funkcioneri mogu biti jedino disciplinski ili politički tretirani”, pojašnjava naš sagovornik.

U protekle dvije godine SIPA je Tužilaštvu BiH podnijela nekoliko desetina krivičnih prijava protiv gotovo 70 osoba, među kojima bi, slijedom događaja, trebalo da se nađu i neki bivši ministri i visoki funkcioneri. U ranijim izvjavama za medije portparol SIPA Željka Kujundžija je kazala da je ova agencija u svojim prijavama podnesenim proteklih godina utvrdila da su krivičnim djelima zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i nesavjestan rad u službi pojedinci oštetili budžet BiH za više miliona KM.

Upravo se čita:  SNSD traži sjednicu Predstavničkog doma BiH o Schmidtovim odlukama

Vrijedi podsjetiti, Ured za reviziju institucija BiH u svojim izvještajima godinama konstatira nepravilnosti, zloupotrebe i finansijske malverzacije u državnim institucijama, ministarstvima, raznim agencijama i uredima. Međutim, do danas, uprkos mišljenju revizora i uvriježenom stavu javnosti i nevladinog sektora da su pojedinci doslovno ukrali milione narodnog novca, niko nije odgovarao. Samo u posljednjem izvještaju za 2011. godinu revizori su finansijsko “poslovanje” Ministarstva odbrane, Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva ljudskih prava i izbjeglica ocijenili najgorom mogućom ocjenom – negativnom, ali je zasad sve završeno na tome.

Milenko Šego (na slici), glavni državni revizor, za “Nezavisne” kaže kako očekuje da se institucije sistema “konačno uozbilje i koordiniraju”, kako bi njihove preporuke bile ispoštovane.

“Očekujem da, čitajući naša izvješća, od kojih su neka prilično oštra i negativna, i Tužiteljstvo BiH počne svoje aktivnosti, uključujući i podizanje optužnica kao takve vrste odgovornosti”, rekao je Šego, navodeći da Ured za reviziju samo radi svoj posao te putem Parlamenta BiH javnosti prezentira kako se i na koji način troše javna sredstva.

Upravo se čita:  Vlada: 50 miliona KM za projekte općina i gradova iz Budžeta FBiH

Revizije

U prethodnim izvještajima revizori su poseban fokus stavili na poslovanje nekoliko ministarstava i institucija, odnosno pojedinaca koji su njima rukovodili. Jedan od više puta prozivanih je i Sven Alkalaj, bivši šef bh. diplomatije, koji je mandat potrošio na isprazna, gotovo turistička putovanja po svijetu, koja državi ničeg dobro nisu donijela.

Između ostalog, za Alkalaja je utvrđeno da je koristio čak sedam službenih mobitela ili da je potrošio više od 20.000 KM narodnog novca kupujući razne poklone. Među često prozivanim je i Mlađen Božović, direktor Fonda za povratak BiH, (primjeri kupovanja raznih poklona i pronevjere novca), potom bivši mistar odbrane Selmo Cikotić (primjer sporne nabavke deminerske opreme) i mnogi drugi.

(Nezavisne novine)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sve je više onih sa “šest nula” na računu: Ovo je grad u BiH koji ima više od 150 milionera

Informacija koju je prije nekoliko mjeseci objavio BiznisInfo.ba, da u Živinicama ima više od 150 milionera, izazvala je pravu...

Još vijesti za vas