Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Uskoro skuplji vozački ispiti u Sarajevu: Evo koliko će koštati obuka za B kategoriju

Preporučeno

Na osnovu ekonomskih parametara i dogovora između autoškola u Sarajevu, odredili su minimalne cijene obuke za vozačke dozvole

Udruženje autoškola Sarajevo odlučilo je promijeniti cijenu usluga sa ciljem, kako kažu, unapređenja kvaliteta obuke i povećanja sigurnosti na putevima.

Autoškole na području Kantona Sarajevo na sastanku održanom 13. maja 2024. zauzele su jedinstven stav da je određivanje minimalne cijene i ujednačavanje iste s ostalim kantonima u FBiH nužno i opravdano.

“Donijeta je Odluka da je ovaj korak neophodan kako bismo osigurali održivost i funkcionisanje autoškola i omogućili kandidatima bolji kvalitet obuke”, navode.

Na osnovu ekonomskih parametara i dogovora između autoškola u Sarajevu, odredili su minimalne cijene obuke za vozačke dozvole:

– A kategorija: 720 KM

– B kategorija: 1.480 KM

– C1 kategorija: 750 KM

– C (ako ima C1): 710 KM

– C (ako nema C1): 1.650 KM

– CE kategorija: 640 KM

– D (ako ima C 2 godine): 1.500 KM

– D (ako nema C): 2.700 KM

– DE kategorija: 920 KM

Nove cijene će biti u primjeni od 01.06.2024. godine.

Upravo se čita:  Od 17. juna kreće svakodnevna autobuska linija Sarajevo-Neum

U nastavku su objasnili razloge zbog kojih je donesena ova odluka:

Razlozi za ujednačavanje cijena

Od 2007. do 2012. godine, nadležno Ministarstvo je propisivalo minimalnu cijenu obuke, što je osiguravalo stabilnost i kvalitet obuke. Nažalost, odustajanjem ministarstva od regulacije cijene 2012. godine, došlo je do slobodnog formiranja cijena što je otvorilo vrata nelojalnoj konkurenciji i drastičnom rušenju cijena, što je direktno utjecalo na pad kvaliteta obuke i rapidno povećanje broja saobraćajnih nesreća već od 2013. godine.

Cilj donošenja ove Odluke je eliminiranje nelojalne konkurencije i neprirodno niskih cijena osposobljavanja kod pojedinih autoškola, a koja ide nauštrb kvaliteta procesa osposobljavanja, a time stvoriti poštenije uslove na tržištu. Naglašavamo da autoškole koje se trude i pošteno rade često trpe zbog nelojalne konkurencije koja privlači kandidate niskim cijenama na račun kvaliteta obuke. Ove prakse štete ukupnom standardu i sigurnosti saobraćaja te dugoročno ugrožavaju sigurnost svih učesnika u saobraćaju.

Upravo se čita:  Brojni gosti na bajramskom čestitanju kod reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića: Najmlađi dobili bajram-banku

Otvorena vrata nepravilnosti

Neprirodno niska cijena u jednom broju autoškola rezultira drastičnim padom kvaliteta rada, niskom platom i motivacijom instruktora, skraćivanjem trajanja obuke, te otvorenim vratima raznim nepravilnostima. Sve je to, naglašavamo, rezultiralo rapidnim padom bezbjednosti na cestama u BiH, što dovoljno govori da neprirodno niska cijena ide nauštrb kvaliteta osposobljavanja i sigurnosti svih učesnika u saobraćaju.

Finansijska održivost

Cijena koja se nije mijenjala preko 17 godina i promjene svih ulaznih parametara bitnih za funkcionisanje autoškola, poput povećanja troškova goriva, održavanja i cijene vozila, plata instruktora, kao i opštih troškova života, negativno su uticali na funkcionisanje i poslovanje čitavog sistema autoškola. Ujednačavanjem cijena, osigurat ćemo bolje uslove za funkcionisanje i rad autoškola.

Dostojanstvo profesije instruktora

Kroz ujednačavanje cijena, vraćamo dostojanstvo profesiji instruktora i pružamo podršku poštenom radu. Naš cilj je osigurati pravednu naknadu za njihov trud i profesionalnost.

Složeniji uslovi obuke u Sarajevu

Sarajevo kao glavni i najveći grad u BiH ima složenije uslove obuke u odnosu na manje gradove i mjesta u BiH što zahtijeva dodatna ulaganja i resurse.

Upravo se čita:  Prosječna bruto satnica u Luksemburgu devet puta veća nego u BiH

Uticaj Odluke na sigurnost saobraćaja

Dobro obučeni vozači ključni su za sigurnost na putevima. Naše inicijative imaju za cilj: Povećanje sigurnosti: Kvalitetna obuka će smanjiti broj saobraćajnih nesreća. Prema crnim statistikama, BiH ima jednu od najviših stopa saobraćajnih nesreća u regionu, što naglašava potrebu za kvalitetnijom obukom vozača.

Standardizacija obuke: Ujednačavanjem cijena, osigurat ćemo da svi kandidati prolaze kroz jednak kvalitet obuke, bez obzira na autoškolu koju odaberu.

Zaključak

Ove promjene su neophodne za osiguranje kvaliteta obuke i sigurnosti na putevima. Udruženje auto škola Sarajevo poziva sve kandidate i građane na razumijevanje i podršku u ovim nastojanjima.

Udruženje autoškola Sarajevo rado će odgovoriti na dodatna pitanja zainteresiranim predstavnicima medija u srijedu 29. maja 2024. godine, u prostorijama Youth House Čengić Vila, Džemala Bijedića bb u terminu od 09:30h.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas