Utorak, 25 lipnja, 2024

Uspostavljena aviolinija Skoplje – Sarajevo: Letovi tri puta sedmično

Preporučeno

Prvim letom sa Međunarodnog Aerodroma u Skoplju, AEGEAN je uspostavio liniju između dva glavna grada u letjelici ATR72-600, sa tri leta sedmično.

TAV Airports je sinoć, na Međunarodnom Aerodromu u Skoplju organizovao proslavu za prve putnike nove linije Skoplje-Sarajevo, koju je uspostavila AEGEAN Airlines, grčka vodeća aviokompanija i članica Star Alliance.

Prvim letom sa Međunarodnog Aerodroma u Skoplju, AEGEAN je uspostavio liniju između dva glavna grada u letjelici ATR72-600, sa tri leta sedmično. Putnici će letjeti iz Skoplja za Sarajevo svakog ponedjeljka, srijede i petka.

Ljubazno osoblje Međunarodnog aerodroma u Sarajevu je toplo dočekalo sve putnike koji su doletjeli iz Skoplja uz simbolične poklone u znak dobrodošlice u glavni grad Bosne i Hercegovine.

– Drago nam je što AEGEAN povećava svoje prisustvo na našem tržištu, uz novu destinaciju iz Skoplja pored Atine, odnosno, Sarajevo. AEGEAN će letjeti tri puta sedmično iz Skoplja za Sarajevo i zahvaljujući dobroj povezanosti sa postojećom linijom Atina-Skoplje osigurati glatko iskustvo putovanja na područje Balkana. Vjerujemo da će ova nova linija ispuniti potrebe putnika da brzo i udobno stignu u Sarajevo iz Skoplja za nešto više od sat vremena, umjesto da koriste kopneni prijevoz koji traje satima i obuhvata iscrpljujuće putovanje između dva glavna grada. Sada putnici iz Sarajeva mogu letom AEGEAN doputovati do Skoplja za oko sat vremena, posjetiti poznate znamenitosti i kulturno naslijeđe tokom kratkih posjeta gradu ili produženih rekreacijskih putovanja u našu zemlju, izjavio je Nejat Kurt, generalni direktor TAV Macedonia.

Upravo se čita:  Neum pun turista: Za vikend se očekuje da bi mogao biti 100 posto popunjen

Uvođenje ove aviolinije komentirao je i Roland Jaggi, direktor operativnog štaba Aegean Airlines.

– Danas sa zadovoljstvom slavimo sa našim prvim putnicima i odabranim putničkim agencijama pokretanje naše nove linije iz Skoplja za Sarajevo. Sa ovom novom linijom, za koju se iskreno nadamo da će postati jedna od omiljenih među putnicima, nastojimo povećati povezanost i proširiti naše prisustvo na području Balkana. Putem naših visokokvalitetnih usluga želimo promovirati međudržavnu mobilnost, turizam i osnažiti trgovinske odnose, ne samo između dvije zemlje već i sa Grčkom. Pokretanje ove nove linije je također rezultat saradnje između društva AEGEAN i Međunarodnog Aerodroma u Skoplju i želim zahvaliti našim kolegama iz TAV Airports na velikom partnerstvu koje smo ostvarili. Nastavit ćemo razvijati našu mrežu i nuditi nove mogućnosti za povezivanje u regiji i, naravno, radujemo se što ćemo vas uskoro vidjeti na nekom od naših letova, izjavio je Roland Jaggi, direktor operativnog stožera, AEGEAN-a.

Upravo se čita:  Novi Kodeks ponašanja poslanika u PD PFBiH: Stroga pravila za odijevanje i ponašanje, prijave mogu podnositi i građani

Ni direktor Međunarodnog aerodroma u Sarajevu nije krio zadovoljstvo uvođenjem ove aviolinije.

– Sa velikim zadovoljstvom smo dočekali prvi let Aegean-a iz Skoplja, koji je sinoć sletio na Međunarodni aerodrom Sarajevo. Posebno nas raduje činjenica da je pokretanje ove linije rezultat zajedničke i vrlo uspješne saradnje dva aerodroma TAV Macedonia Skopje, Međunarodnog aerodroma Sarajevo i AEGEAN-a, grčke aviokompanije. Sretni smo što je AEGEAN prepoznao važnost i potencijal uspostavljanja ove aviolinije, kao odličan vid unapređenja komunikacije i jačanja saradnje na području privrede i turizma između Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine. Uvjeren sam da će saradnja između AEGEAN-a i Međunarodnog aerodroma Sarajevo biti duga i uspješna, izjavio je Alan Bajić, direktor Međunarodnog aerodroma u Sarajevu.

Upravo se čita:  Nove američke sankcije: Na crnoj listi sedam kompanija povezanih s porodicom Dodik

Do kraja oktobra će vrijeme polaska sa Aerodroma u Skoplju biti u 19:00 sati, uz dolazak na Aerodrom u Sarajevu u 20.10 sati, a vrijeme polaska sa Aerodroma u Sarajevu će biti u 20:50 sati, uz dolazak na Aerodrom u Skoplju u 21.50 sati. Sličan raspored će biti u ponudi i tokom zime 23/24.

TAV Macedonia, podružnica TAV Airports, članica Grupacije ADP, je zaključila period od januara do augusta 2023. godine sa ukupno 2.049.157 putnika na oba makedonska aerodroma – Međunarodnom aerodromu u Skoplju i aerodromu Sv. Apostola Pavla u Ohridu.

To predstavlja povećanje od 32 posto u odnosu na isti vremenski period 2022. godine, a u odnosu na 2019. godinu, koja se smatra referentnom godinom u avijaciji, u evidenciji o zračnom saobraćaju se bilježi 15 posto više putnika. U kontekstu broja letova, tokom 8 mjeseci 2023. godine je izvedeno 15.344 letova, ili 20 posto više letova nego 2022. godine, odnosno, 4 posto više u odnosu na 2019. godinu.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Je li moguća prosječna plata od 2.000 maraka?

Ekonomisti poput Zorana Pavlovića ističu da je potrebno resetovati ekonomski sistem kako bi se osiguralo da radna snaga dobije...

Još vijesti za vas