Utorak, 25 lipnja, 2024

Ustavni sud BiH će zasjedati bez sudija iz RS, a biće razmatrana apelacija koja se odnosi na Krivični zakon tog entiteta!

Autor:Patria

Preporučeno

Na plenarnoj sjednici Ustavni sud BiH bi, između ostalog, trebalo da razmatra zahtjev Denisa Zvizdića za ocjenu ustavnosti člana osam Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Predsjednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić zakazala je za četvrtak plenarnu sjednicu ove pravosudne institucije, na kojoj neće učestvovati nijedan sudija iz entiteta Rs, jer je Zlatko Knežević početkom godine otišao u prijevremenu penziju.

Ustavni sud BiH je na vanrednoj sjednici 19. juna prošle godine promijenio pravila koja mu sada omogućavaju da radi bez sudija iz manjeg bh. entiteta, a nakon što je tamošnja zakonodavna vlast počela razvlačiti proces izbora sudija, u još jednom pokušaju blokade Ustavnog suda.

A mandat jeMiodragu Simoviću istekao još novembra 2022. godine, a jedini preostali sudija iz RS Zlatko Knežević, i zvanično je, na sopstveni zahtjev, početkom ove godine otišao u prijevremenu penziju. Od 3. januara u Ustavnom sudu BiH ostalo je četvero sudija iz FBiH, kao i strane sudije, koje je izabrao Evropski sud za ljudska prava.

Upravo se čita:  Najezda zmija u bh. gradu: Ova godina jedna od rekordnih po broju intervencija

Na plenarnoj sjednici Ustavni sud BiH bi, između ostalog, trebalo da razmatra zahtjev Denisa Zvizdića za ocjenu ustavnosti člana osam Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske. Riječ je o zahtjevu za donošenje privremene mjere kojom bi Ustavni sud obustavio primjenu tog člana do donošenja konačne odluke suda o zahtjevu za ocjenu ustavnosti. Taj predmet je spojen sa zahtjevom 14 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti i drugih odredaba Krivičnog zakona Republike Srpske.

Upravo se čita:  U BiH ekstremno visoke temperature, upaljen crveni meteoalarm

Zvizdić je krajem avgusta prošle godine, kao ustavom ovlašteni predlagač, Ustavnom sudu BiH predao zahtjev za ocjenu ustavnosti člana osam Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike srpske koji se zapravo odnosi na novo krivično djelo protiv časti i ugleda.

“U svojstvu ovlaštenog podnosioca uputio sam Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike srpske kojim se kriminalizuje kleveta. Takav zakon imao bi u primjeni negativne posljedice po slobodu govora na teritoriji cijele BiH, a posebno bi otežao rad medijima”, objavio je Zvizdić nakon podnošenja apelacije. Narodna skupština Rs usvojila je 20. jula prošle godine Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim se uvode krivična djela protiv časti i ugleda – kleveta, iznošenje ličnih i porodičnih prilika i javno izlaganje poruzi.

Upravo se čita:  Sjećate li se strahovite eksplozije u Binježevu u kojoj je poginula jedna osoba? Uhapšene su dvije osobe

Na dnevnom redu sjednice 18. januara je i zahtjev Bakira Izetbegovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, za ocjenu ustavnosti odredaba Pravilnika o uniformama Oružanih snaga BiH. Ustavni sud bi trebalo da razmatra i zahtjev Darka Popovića za ocjenu ustavnosti rješenja Ustavnog suda Rs od 25. oktobra 2023. godine i rješenja Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci od 26. novembra 2022. godine.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Da li su osobe koje predaju zahtjev za penzionisanje do dobijanja rješenja zdravsteno osigurane?

Pitanje koje brine buduće penzionere je da li će kada zaključe radni odnos i predaju zahtjev za penzionisanje do...

Još vijesti za vas