Srijeda, 19 lipnja, 2024

Ustavni sud BiH ostao bez sudija iz RS: “Ne možemo dozvoliti da bude blokiran”

Autor:BHRT

Preporučeno

Stanje u Ustavnom sudu BiH počelo se komplikovati odlaskom u penziju dvojice sudija – Miodraga Simovića i Mate Tadića. Bio je ovo početak paralize ove institucije, najprije zbog neimenovanja novih sudija zbog čega su nastali problemi.

Sa zadnjim danom, sada već prošle godine sudija Ustavnog suda BiH, Zlatko Knežević otišao je u prijevremenu penziju. Odlaskom Kneževića ova institucija ostala je bez sudija iz Republike Srpske koji su definisani Ustavom kako bi ova institucija mogla funkcionisati.

Inače, Ustavni sud Bosne i Hercegovine više od godinu dana nije kompletiran. Nadležne entitetske vlasti nisu izabrale nedostajuće sudije.

Bez sudija iz RS postavlja se pitanje da li je ovim u potpunosti paralizovan rad ove institucije i može li Ustavni sud BiH donijeti bilo kakvu odluku. One iz apelacijske nadležnosto ne donisi već neko vrijeme.

Stanje u Ustavnom sudu BiH počelo se komplikovati odlaskom u penziju dvojice sudija – Miodraga Simovića i Mate Tadića. Bio je ovo početak paralize ove institucije, najprije zbog neimenovanja novih sudija zbog čega su nastali problemi.

“Ustavni sud nije mogao sazvati veliko vijeće Ustavnog suda jer je i prethodno u osmom mjesecu otišao u penziju kolega Mato Tadić. Na velikom vijeću Ustavnog suda, Ustavni sud donosi najveći broj odluka iz apelacijske nadležnosti”, kaže za BHRT Valerija Galić, predsjednica Ustavnog suda BiH.

Upravo se čita:  Građani Bosne i Hercegovine moći će od 1. jula aktivirati svoj digitalni identitet

U ovakvo stanje dovela je činjenica da mjesecima nije imenovan sudija iz Federacije BiH koji bi zamijenio Tadića. Nepostojanje dogovora oko imenovanja prvorangiranog Marina Vukoje blokiralo je i funkcionosanje Komisije za izbor i imenovanje Parlamenta Federacije.

“Čim se ta blokada otkloni mi smo spremni raditi na rješavanju ovih otvorenih pitanja, kada je u pitanju imenovanje sudija u Ustavni sud BiH”, govori Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH (SDP BiH).

Јеdini preostali sudija iz reda Srba, Zlatko Knežević, odlazi u prijevremenu penziju. Ovim u Ustavnom sudu BiH više nema sudija iz entiteta Republika Srpska.

Upravo se čita:  MUP KS pretresa kuću i vikendicu bivšeg FUP-ovca Zorana Čegara

“Nije dobro da u Ustanom sudu neće biti ni jedan sudac iz NSRS, ali mi ne možemo dozvoliti da Ustavni sud bude blokiran, da Ustavni sud ne nastavi sa svojim radom”, ističe Valerija Galić, predsjednica Ustavnog suda BiH.

Nove sudije iz entiteta Republika Srpska, Narodna Skupština i predsjednik Republike Srpske odbijaju imenovati sve do ispunjavanja zahtjeva koji dolaze iz ovog entiteta.

“Nećete dobiti dvojicu sudija legalno izabranih putem NSRS sve dok se ne donese Zakon o Ustavnom sudu BiH i eliminišu stranci”, tvrdi Мilorad Dodik, predsjednik Republike Srpske (SNSD).

Do ovog dogovora teško će se doći.

“Ne postoji konsenzus oko termina kada bi međunarodni suci trebali otići i takođe nema dogovora da li to zakon riješiti ili mijenjati Ustav BiH”, kaže Davor Bunoza, ministar opravde BiH (HDZ BiH).

Upravo se čita:  Broj stranih radnika skoro dvostruko veći nego prošle godine

“Napadati Ustavni sud, negirati njegove nadležnosti, neizabirati sudije Ustavnog suda BiH, a paralelno s tim tražiti da strane sudije odu, to je zaista jedan nerazuman proces koji neće dobiti nikada našu podršku”, rekao je Elmedin Konaković; ministar vanjskih poslova BiH (NiP).

Ustavni sud sačinjava devet sudija, od kojih šest sudija biraju parlamenti entiteta i to Predstavnički dom Federacije Bosne i Hercegovine bira četiri, a Narodna skupština Republike Srpske dva. Preostalu trojicu bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, nakon konsultacija sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

Trenutni sastan Ustavnog suda BiH broji tri domaća i tri stana suca. I dok se pojedini bore za odlazak stranih sudija ustavni sud BiH bez domaćih sudija ostat će do 2026. godine jer Valerija Galić u penziju ide 2026., Mirsad Ćeman godinu prije nje, a Seada Palavrić već ove godine.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Tragedija na Jablaničkom jezeru: Utopio se maloljetnik

U Jablaničkom jezeru u mjestu Radešine u Konjicu u utorak se utopio maloljetnik, izvijestili su iz GSS-a Prenj. Kako navode,...

Još vijesti za vas