Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Ustavni sud BiH: Ukinute pojedine odredbe akata o “prenosu nadležnosti na RS”, HDZ-ov prijedlog izborne reforme nije štetan po Bošnjake

Preporučeno

Ustavni sud je razmatrao i zahtjev Dragana Čovića, lidera HDZ-a, za koji su utvrdili da nije štetan po vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je održao 126. plenarnu sjednicu na kojoj je razmatrao zahtjeve za ocjenu ustavnosti i apelacije.

Između ostalog, Ustavni sud je razmatrao zahtjev 15 članova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a koji se tiče ustavnosti zaključaka i odluka Narodne skupštine RS-a.

– Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu 15 članova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za rješavanje spora između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, utvrdio da postoji spor u vezi s donošenjem osporenih odredbi Deklaracije i Zaključaka od strane Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju prenesenih nadležnosti sa države Bosne i Hercegovine na entitet Republika Srpska u oblasti pravosuđa, odbrane i sigurnosti, indirektnog oporezivanja i drugih pitanja. Utvrđeno je da pojedine odredbe osporenih akata nisu u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine, zbog čega je pojedine odredbe navedenih akata Ustavni sud ukinuo, saopćeno je iz Ustavnog suda.

Upravo se čita:  Možemo odahnuti: Olujni sistemi napustili BiH, slika iz Dervente "zaledila" građane

Također, Ustavni sud je razmatrao i zahtjev Dragana Čovića, lidera HDZ-a, za koji su utvrdili da nije štetan po vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

– Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Dragana Čovića, predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ispitivanje regularnosti postupka, odnosno utvrđivanje postojanja ili nepostojanja ustavne osnove za proglašenje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine od 22. aprila 2022. godine štetnim po vitalni interes bošnjačkog naroda, utvrdio da Izjava Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o destruktivnosti po vitalni interes bošnjačkog naroda u Bosni i Hercegovini u Prijedlogu citiranog zakona ispunjava uvjete proceduralne ispravnosti iz Ustava Bosne i Hercegovine. Utvrđeno je da Prijedlogom citiranog zakona nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda u Bosni i Hercegovini, navodi se.

Preporučeni sadržaj

Izdvajamo

Izdvajamo

Rezolucija o Srebrenici usvojena u Generalnoj skupštini UN-a

Na današnjoj sjednici Generalne skupštine UN-a usvojena je rezolucija o genocidu u Srebrenici. 84 države su glasale za, 19 protiv a 68...

Još vijesti za vas