Utorak, 23 srpnja, 2024

Usvojen plan EU od šest milijardi eura: Ako ne ponudi projekte, BiH neće dobiti ništa

Preporučeno

Plan ima nekoliko važnih područja, a vezani su za jačanje institucija i demokratizaciju, infrastrukturu i zelene tehnologije, kao i pomoć lokalnim privrednicima da unaprijede poslovanje i stanovništvu.

Evropsko vijeće i Evropski parlament postigli su saglasnost u vezi s dugo najavljivanim planom za rast za zapadni Balkan, vrijednim šest milijardi eura, od čega bi dvije milijarde trebalo da budu dodijeljene kroz donacije, dok bi ostatak bio u formi povoljnih kredita.

Tonino Picula, poslanik Evropskog parlamenta iz Hrvatske, koji pripada frakciji socijalista i demokrata, je na svom X nalogu saopštio da je dogovor konačno postignut.

Upravo se čita:  Predsjedavajući Predsjedništva BiH razgovarao s državnim ministrom za Evropu Ujedinjenog Kraljevstva Stephenom Doughtyjem

“Kao supregovarač EP-a za Plan rasta pozdravljam dogovor s Komisijom i Vijećem koji će osigurati dodatno finansiranje za zapadni Balkan. Naglašavamo važnost vladavine prava, transparentnosti i reformi kako bi se te zemlje, naši partneri, približile EU”, napisao je on.

Plan je najavila Ursula fon der Lajen, predsjednica Evropske komisije, a predstavlja odgovor Brisela na sugestije brojnih političkih predstavnika i nevladinih aktivista da EU mora jače da se angažuje da zemlje-kandidati sprovedu potrebne reforme za članstvo. Plan ima nekoliko važnih područja, a vezani su za jačanje institucija i demokratizaciju, infrastrukturu i zelene tehnologije, kao i pomoć lokalnim privrednicima da unaprijede poslovanje i stanovništvu.

Upravo se čita:  Smrt dvojice mladića u FBiH upalila alarme: O morbilima će se tražiti očitovanje i od resornog ministra

Međutim, da bi sredstva zemlje dobile moraće ponuditi ne samo dobre projekte, nego i dokazati da je novac utrošen za namjene kojima je namijenjen. BiH bi mogla računati na oko milijardu evra, ali ukoliko ne bude bilo dobrih projekata, BiH neće dobiti ništa.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Život na kredit: Banke od građana potražuju oko 12 milijardi maraka

Bosanci i Hercegovci bankama su dužni oko 12 milijardi maraka. Značajna cifra koju dugujemo bankama, odnosi se i na...

Još vijesti za vas