Srijeda, 24 travnja, 2024

Usvojen zakon o ispitivanju porijekla imovine

Preporučeno

Tokom glasanja samo je jedan poslanik bio suzdržan, dok je njih 70 podržalo usvajanje ovog zakona koji je izazvao suprotstavljene stavove SNSD-a i SDS-a

govedaricaNacrt zakona o ispitivanju porijekla imovine, koji je uime Srpske demokratske stranke predložio poslanik Vukota Govedarica, o kojem je vođena oštra rasprava, usvojen je danas gotovo jednoglasno u Narodnoj skupštini RS-a.
Tokom glasanja samo je jedan poslanik bio suzdržan, dok je njih 70 podržalo usvajanje ovog zakona koji je izazvao suprotstavljene stavove SNSD-a i SDS-a.

Iz SDS-a su kazali da je cilj predlaganja ovog zakona da se pokaže da li ima političke volje za usvajanje ovakvog zakona u RS-u, dok su u SNSD-u tokom rasprave ostali pri tvrdnjama da je zakon neprovodiv, ali su mu na kraju dali podršku.

O ovom zakonu, i nakon dvodevne burne rasprave nisu pomireni stavovi SNSD-a i SDS-a, bit će provedena stručna rasprava u trajanju od 60 dana, dok je odbijen prijedlog da se održi i javna rasprava u istom roku.

Upravo se čita:  Dodik nakon ročišta opet negirao genocid u Srebrenici, pa poručio: BiH je kolonija u kojoj žele da se pitaju stranci

Nacrt zakona o ispitivanju porijekla imovine se odnosi na imovinu stečenu poslije 1.aprila 1992.godine, od kada više nije mogao da vrijedi zakon o ispitivanju imovine, koji je postojao u nekadašnjoj Jugoslaviji i tiče se imovinskog cenzusa od 500.000 KM, na dan sticanja imovine.

Zakon o ispitivanju porijekla imovine u RS-u odnosi se, prije svega, na zvaničnike, sve nosioce političkih funkcija, bez obzira na kojem su nivou vlasti, a koji su te funkcije vršili od 1.januara 1992.godine. Obuhvata sve funkcionere koji su državljani RS-a.

Poslanici su danas podržali i Zakon o organskoj proizvodnji, o izmjenama i dopunama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju RS-u, te nacrte zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća, o nusproizvodima životinjskog porijekla, te set zakona koji se tiču rada fondova Investiciono-razvojne banke RS-a i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona.

Upravo se čita:  Vučić iz New Yorka: "Nemamo gotovo nikakve šanse, a pritisak se ovdje pojačava"

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Radomir Pašić smatra da je SNSD danas taktički glasao za usvajanje nacrta zakona o ispitivanju porijekla imovine u RS-u, koji je predložio SDS, ali da ga, najverovatnije, neće prihvatiti u konačnoj formi prijedloga.

– Mislimo da nisu imali dovoljno političke hrabrosti da ovaj zakon odbiju, iako im u principu neodgovara, ali su se bojali osude javnosti, mišljenja je Pašić.

Taj zaključak se, kaže, naslućuje i iz svih diskusija koje su vođene od vladajuće stranke u protekla dva dana u Skupštini RS-a, ali i iz činjenice da nije podržan zaključak da se nacrt ovog zakona uputi, pored stručne i u javnu raspravu, da bi o njemu svoj stav dali i sami građani u RS-u.

Upravo se čita:  Dodik i Nešić otputovali u Rusiju: Podijelili fotografiju iz aviona, digli tri prsta

Pašić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci, nakon današnje sjednice entitetskog parlamenta, iznio i stav da je bila potrebna i javna rasprava da bi se građani upoznali o detaljima i ovog zakona, čiji je cilj očuvanje općeg interesa u RS-u, dok se na stručnim raspravama iznose stavovi samo užeg kruga ljudi.

– Smatramo da će se kroz stručnu raspravu zakon pokušati izvrgnuti ruglu, kao što se pokušalo i tokom diskusija u Skupštini tvrdnjama da nije provodiv, kazao je Pašić ponovivši da će zakon sigurno biti izmijenjen, da bi se u kvalitetnoj formi predložio u prijedlogu.

Ponovio je da je cilj ovog SDS-ovog zakona bio da se izjednače svi građani pred zakonom i onemogući enormno bogaćenje pojedinaca, što je bio slučaj u proteklom periodu.

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Oružanim snagama BiH nedostaje 1.500 profesionalnih vojnika

Bosna i Hercegovina izdvaja svega 0,9 posto BDP-a za obranu što je daleko od cilja od 2 posto koliko...

Još vijesti za vas