Utorak, 18 lipnja, 2024

Uvoznik iz BiH pokušao prevariti carinike: Za carinjenje prijavili ovce, a uvozili jagnjad

Preporučeno

Jagnjad su privremeno oduzeta, a zbog specifičnosti ove vrste robe i obaveznog karantina, smještena je kod uvoznika do okončanja postupka i prodaje životinja

Carinski službenici u carinskoj ispostavi Gradiška otkrili su prekršaj i privremeno oduzeli 220 komada jagnjadi čija se ukupna vrijednost sa uvoznim dažbinama procjenjuje na 35.633 KM.

Uvoznik iz Posušja je prilikom uvoznog carinjenja u carinskoj deklaraciji prijavio za uvoz u Bosnu i Hercegovinu 300 komada ovaca za klanje III klase. Zbog nelogičnosti u broju ovaca i ukupnoj težini izvršen je detaljan pregled pošiljke, vaganje i sravnjavanje ušnih markica životinja. Utvrđeno je da se na kamionu nalazilo 80 ovaca za klanje III klase i 220 komada jagnjadi.

Upravo se čita:  U Višegradu traje velika vježba MUP-a RS, na terenu helikopteri, specijalci, policija

Krivo deklarišući robu pokušalo se izbjeći plaćanje stvarno predviđenih uvoznih dažbina.

Naime, prilikom uvoza ovaca iz Hrvatske u BiH plaća se samo PDV na utvrđenu carinsku vrijednost, dok se prilikom uvoza jagnjadi, pored PDV-a, plaća i carina 10 posto, kao i prelevman u iznosu od 0,50 KM po kg. Tako je ukupna vrijednost jagnjadi procijenjena na 35.633 KM, od čega se samo na uvozne dažbine odnosi 9.902 KM.

Upravo se čita:  Na GP Izačić 50 knjiga završilo u kontejneru: "Živjele knjige do kojih sam tako teško došao. Da ih neko tako baci"

Jagnjad su privremeno oduzeta, a zbog specifičnosti ove vrste robe i obaveznog karantina, smještena je kod uvoznika do okončanja postupka i prodaje životinja, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Nove američke sankcije: Na crnoj listi sedam kompanija povezanih s porodicom Dodik

Američko ministarstvo finansija (OFAC) objavilo je nove sankcije osobama i firmama iz Bosne i Hercegovine. Kako je saopćeno iz Ministarstva...

Još vijesti za vas