Utorak, 28 studenoga, 2023

Uvoznik iz BiH pokušao prevariti carinike: Za carinjenje prijavili ovce, a uvozili jagnjad

Jagnjad su privremeno oduzeta, a zbog specifičnosti ove vrste robe i obaveznog karantina, smještena je kod uvoznika do okončanja postupka i prodaje životinja

Preporučeno

Carinski službenici u carinskoj ispostavi Gradiška otkrili su prekršaj i privremeno oduzeli 220 komada jagnjadi čija se ukupna vrijednost sa uvoznim dažbinama procjenjuje na 35.633 KM.

Uvoznik iz Posušja je prilikom uvoznog carinjenja u carinskoj deklaraciji prijavio za uvoz u Bosnu i Hercegovinu 300 komada ovaca za klanje III klase. Zbog nelogičnosti u broju ovaca i ukupnoj težini izvršen je detaljan pregled pošiljke, vaganje i sravnjavanje ušnih markica životinja. Utvrđeno je da se na kamionu nalazilo 80 ovaca za klanje III klase i 220 komada jagnjadi.

Upravo se čita:  Šemso je djeci izgradio dom i dao im sve što ima, jezivo je šta su mu učinili: "Nemam mira od kćerke, moram otići..."

Krivo deklarišući robu pokušalo se izbjeći plaćanje stvarno predviđenih uvoznih dažbina.

Naime, prilikom uvoza ovaca iz Hrvatske u BiH plaća se samo PDV na utvrđenu carinsku vrijednost, dok se prilikom uvoza jagnjadi, pored PDV-a, plaća i carina 10 posto, kao i prelevman u iznosu od 0,50 KM po kg. Tako je ukupna vrijednost jagnjadi procijenjena na 35.633 KM, od čega se samo na uvozne dažbine odnosi 9.902 KM.

Upravo se čita:  Stiže nam prava rana zima, dijelovi Balkana će se zabijeliti: ‘Temperature će pasti i 10 °C ispod prosjeka‘

Jagnjad su privremeno oduzeta, a zbog specifičnosti ove vrste robe i obaveznog karantina, smještena je kod uvoznika do okončanja postupka i prodaje životinja, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Penzioner iz BiH mora u zatvor, uhvatili ga sa 800 grama heroina. Sastao se s dilerima

Državljanin BiH (67), nastanjen u Offenbachu proglašen je krivim nakon što je optužen da je prenosio drogu za narko...

Možda vas zanima i ovo