Srijeda, 17 srpnja, 2024

Uz ove namirnice i vaš želudac će raditi bez poteškoća

Preporučeno

Moderna prehrana glavni je krivac za želučane probleme koji nas pogađaju. Rafinirani šećer, proizvodi od bijelog brašna, kofein, alkohol i brzo pripremljena hrana krivci su za žgaravicu ili rak debelog crijeva.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Izbacivanje loših namirnica dobar je početak, a konzumacija dobrih namirnica dovest će do znatnog poboljšanja.

Brusnice
Brusnice su se već proslavile kao odlično sredstvo za čišćenje bakterija iz urinarnog trakta. H. pylori je bakterija koja često izaziva probleme u probavnom traktu, što dovodi do upala i infekcija, te na koncu rezultira gastritisom i čirevima. Sastojci brusnica ne dopuštaju da H. pylori živi u utrobi, a ako se jedu preventivno, onemogućuju da se bakterija pričvrsti za sluznicu želuca ili crijeva.

Riba bogata omega-3 masnim kiselinama
Tuna, losos, skuša i srdela dobar su izvor omega-3 masnih kiselina. Pokazalo se da omega-3 masne kiseline sprečavaju nastanak raka debelog crijeva, a i usporavaju napredovanje bolesti.

Jabuke
Jabuke su odličan izvor vlakana i olakšavaju zatvor. Osim toga, kora sadrži polifenole. Ove fitokemikalije, pokazuje istraživanje sa Sveučilišta Cornell, djeluju protiv virusa, upala i kancerogenih čestica.

Jogurt
Jogurt sadrži aktivne kulture, odnosno probiotike, a to su dobre bakterije koje čuvaju želudac. Postojanje dobrih bakterija onemogućava rast onih štetnih, te pomaže kod dijareje, nepodnošenja laktoze i upale želuca.

Ljekovito bilje
Crni ribiz, komorač, piskavica, korijander, đumbir, tamarinda i kurkuma biljke su koje pomažu pri nizu probavnih smetnji.
(Net.hr)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Probijen tunel Golubinja – najduži tunel na Koridoru Vc

Na dionici Poprikuše - Nemila na Koridoru Vc, u srijedu, 17.07.2024. je svečano završen proboj lijeve cijevi tunela Golubinja,...

Još vijesti za vas